Participatietop kansloos zonder impuls leven-lang-leren

21.06.2007 / 09:58 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Open universiteit nederland

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

Participatietop kansloos zonder impuls leven-lang-leren

Te weinig volwassen leren verder, in vergelijking met andere landen scoort Nederland dramatisch. Om een kennismaatschappij te zijn en te blijven, moet snel ingegrepen worden. Werkgevers, werknemers én overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen én het onderwijsveld moet zich vernieuwen. Sociale partners en het onderwijs lijken zich daarvan al bewust, nu de regering nog. Het kabinet moet opdracht geven voor een nationaal actieplan. Dat stelt Theo Bovens, voorzitter van het College van bestuur van de Open Universiteit Nederland, bij de opening van het academisch jaar op 21 juni in Den Haag. Omdat men op elke dag van het jaar een studie kan beginnen aan de Open Universiteit, wordt in 2007 het academisch jaar symbolisch op de langste dag van het jaar geopend.

Participatietop

In Nederland volgen te weinig volwassenen (opnieuw) onderwijs, op alle niveaus. De OESO onderstreept in een recent rapport die achterstand nog eens voor het hoger onderwijs. Het deelnemerspercentage is in Nederland de helft van het OESO-gemiddelde. Landen als Zweden en Verenigd Koningrijk scoren het dubbele van het OESO-gemiddelde. En dat is niet omdat Nederland al een hoog opgeleide bevolking heeft. 'Het belang van een leven lang leren voor het individu en de samenleving is onomstreden, maar er gebeurt te weinig. Ook in het vorige week gepresenteerde beleidsprogramma rept de regering met geen woord over leven lang leren als middel om de participatie te verhogen,' betoogt Theo Bovens. 'Zolang de regering dit belang niet ziet, acht ik de kans op slagen van de participatietop klein. Willen we een grote sprong voorwaarts maken, bijv, naar het OESO-gemiddelde, dan is een nationale inspanning nodig. Regering neem je verantwoordelijkheid!'

Nationaal actieplan

De Open Universiteit Nederland profileert zich als de leven-lang-leren-universiteit. Vandaar haar participatie in het Nationaal Initiatief Lang Leve Leren! waar samen met Teleac/NOT, Kennisnet/ICT op school en de SURFfoundation creatieve ideeën aan de samenleving wordt aangereikt. Natuurlijk brengt de universiteit ook al ideeën in de praktijk, zoals bijvoorbeeld het gratis beschikbaar stellen van zelfstudiemateriaal via internet of de erkenning van eerder verworven competenties. Al die ideeën kunnen straks input zijn voor een Nationaal Actieplan Leven-Lang-Leren.