Technische Universiteit Eindhoven

Academische prijzen TU Eindhoven

Beste ingenieur, beste ontwerper en beste doctor

Woensdag 20 juni zijn aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) de academische prijzen uitgereikt voor het beste onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd door afstudeerders, ontwerpers en promovendi. Er zijn in totaal zes prijswinnaars voor de Mignot-afstudeerprijzen, UFE/Océ-ontwerpprijzen en ASML-promotieprijzen.

Mignot-afstudeerprijzen
De Mignot-afstudeerprijzen voor de beste afstudeerverslagen van de TU/e zijn toegekend aan ir. Kim van Ommering en ir. Lennino Cacace. De eerste Mignot-afstudeerprijs van 5000 euro ging naar Kim van Ommering van de faculteit Technische Natuurkunde met het afstudeerverslag Magnetic properties of submicrometer superparamagnetic beads used for biosensors. Zij heeft een techniek ontwikkeld om de magnetische eigenschappen van individuele nanodeeltjes te kunnen meten. Haar onderzoek is zo vernieuwend en van hoge kwaliteit dat er publicaties zijn verschenen in Applied Physics Letters en in Virtual Journal of Nanoscale Science & Technology. Lennino Cacace van de faculteit Werktuigbouwkunde ontving de tweede Mignot-afstudeerprijs van 2500 euro voor zijn afstudeerverslag Development of a nanometer accuracy non-contact probe for Nanomefos. Hij ontwierp een contactloze taster die de absolute vorm van een oppervlak tot op de nanometer nauwkeurig kan meten, zonder het oppervlak te beschadigen. Lennino Cacace leverde een belangrijke bijdrage aan het researchproject Nanomefos, een samenwerking van de TU/e met TNO Industrie en Techniek, het Nederlands Meetinstituut en het Engelse National Physical Laboratory. Hij werkt nu vanuit zijn eigen bedrijf AC Optomechanix aan projecten op het gebied van precisietechnologie, optomechanica en mechatronica.

UFE/Océ-ontwerpprijzen
De UFE/Océ-prijzen voor de beste ontwerprapporten van het Stan Ackermans Instituut gaan naar ir. Martijn Verdonk PDEng (Sociable Connected Home: Design and implementation of an experience demonstrator)en ir. Joep Bontemps PDEng (MEMS resonator: research concept or market product?).

De eerste prijs van 5.000 euro is voor het ontwerpproject van Martijn Verdonk met zijn ontwerp en prototype van een systeem dat het mogelijk maakt om informatie uit te wisselen tussen mp3-spelers, mobiele telefoons en andere persoonlijke apparaten. Hij volgde de ontwerpersopleiding Software Technology van het Stan Ackermans Instituut bij Philips Design.

De tweede prijs van 2.500 euro ging naar Joep Bontemps die de ontwerpersopleiding Design and Technology of Instrumentation uitvoerde bij Philips Semiconductors. Joep Bontemps realiseerde verschillende ontwerpen van Micro Electro Mechanical Systems (MEMS), waarbij een ontwerp geselecteerd is voor implementatie bij Philips Semiconductors.

ASML-promotieprijzen

De eerste ASML-promotieprijs van 6.000 euro is gewonnen door dr. Ana Karla Alves de Madeiros van de faculteit Technologie Management voor haar proefschrift Genetic process mining. Zij is gepromoveerd op een nieuwe techniek voor proces-mining, waarbij voor het eerste gebruik wordt gemaakt van genetische algoritmen. Hierdoor kan volledig automatisch een procesmodel worden gegenereerd, dat de werkelijke gang van zaken zo goed mogelijk beschrijft. Haar werk heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe algoritmen, die zijn geïmplementeerd in het open-source gereedschap ProM.

De tweede ASML-promotieprijs van 4.000 euro ging naar dr.ir. Sebastiaan Boers van de faculteit Werktuigbouwkunde voor de dissertatie Optimum forming strategies with a 3D reconfigurable Die. Het proefschrift laat zien hoe de combinatie van wetenschap en technologische vernieuwing tot een concreet product kan leiden. Boers heeft een patent verworven en ondervindt met zijn startersbedrijf veel interesse vanuit de industrie.