Waterschap Groot Salland

Deze zomer gaan de werkzaamheden van start om het waterbeheer in Dalmsholte aan te passen. Om dit te markeren onthulde de Uitwerkingscommissie Dalmsholte op 20 juni 2007 een projectbord op de kruising Dalmsholterweg/Langsweg.

Het gaat om een gebied van ca. 1.000 ha dat globaal wordt begrensd door de Dalmsholter-waterleiding, het Overijssels Kanaal, de Heinoseweg en de Ommerweg. Het werk bestaat uit de volgende graaf- en bouwactiviteiten:


- herprofileren van ca. 25 km
watergangen;


- vervangen van tientallen
duikers;


- vervangen van 8
stuwen;


- aanleg van ca. 5 ha waterberging op diverse plaatsen in het gebied

De verwachting is dat de uitvoering van het project eind dit jaar gereed is. De kosten worden geraamd op EUR 2 miljoen. Hiervan betaalt het Rijk ca. EUR 600.000 en de provincie Overijssel ca. EUR 400.000.

Aanleiding

Het huidige watersysteem in Dalmsholte stamt uit de jaren vijftig. Het waterschap past het waterbeheer aan door meer ruimte voor het water te creëren. Dit wordt bereikt door watergangen breder te maken en verspreid in het gebied percelen grond af te graven die in natte perioden voor opvang van water gaan dienen. Hierdoor kunnen de gevolgen van extreem natte en droge perioden beter worden opgevangen: ruimte voor water in natte perioden en water 'op voorraad' in droge perioden.

Uitwerkingsplan
Dalmsholte

Begin dit jaar heeft de Uitwerkingscommissie het plan Dalmsholte gepresenteerd. Hierin komt onder andere de waterbeheersing aan de orde. De afgelopen 2 jaar zijn al enkele voorbeeldprojecten voor waterberging in het gebied gerealiseerd.
mailen print deze pagina printen stuur door

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl