Productschap Margarine


Home

21.06.2007

WTO: G4 doen ultieme poging akkoord te bereiken

Deze week (van 19 juni t/m 23 juni) doen de handelsvertegenwoordigers van de EU, de VS, Brazilië en India (de zogenaamde G4) in het Duitse Potsdam een ultieme poging om een akkoord te bereiken over de verdere liberalisering van de wereldhandel in landbouwproducten, industrieproducten en diensten.

Genoemde partijen lijken elkaar op het terrein van de landbouwproducten inmiddels aanmerkelijk te zijn genaderd. De EU en de VS zijn bereid op de terreinen van respectievelijk markttoegang (verlaging invoerrechten) en interne steun aanvullende concessies te doen, tenminste indien met name de meer ontwikkelde ontwikkelingslanden (w.o. Brazilië en India) bereid zijn op andere terreinen (m.n. industrieproducten en diensten) aanvullende concessies te doen. Op het terrein van de markttoegang voor industrieproducten (NAMA / Non Agriculture Market Access) liggen de G4-partijen echter nog mijlenver uiteen. Met name de onderhandelingen over de piektarieven die ontwikkelingslanden mogen toepassen bij de invoer van industrieproducten verlopen zeer stroef.

Indien de G4 er deze week evenwel in slagen overeenstemming te bereiken over de wijze waarop de wereldhandel verder dient te wordt geliberaliseerd dan zal dit akkoord nog vóór augustus a.s. aan de overige WTO-lidstaten kunnen worden voorgelegd. Als de overige partijen zich vervolgens ook kunnen vinden in het beoogde G4-compromis dan is het procedureel nog mogelijk om de wereldhandelsbesprekingen eind dit jaar af te ronden. De verwachting is dat de voorzitter van de WTO-landbouwonderhandelingen Crawford Falconer de 150 WTO-lidstaten eind deze maand of begin volgende maand de tekst van een ontwerp-landbouwovereenkomst zal voorleggen. Deze tekst met de nodige (voorlopige) getallen met betrekking tot de formule van tariefverlaging en reductie van landbouwsubsidies zal de basis vormen voor de laatste fase van de onderhandelingen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken komen maandag a.s. in Luxemburg bijeen om overleg te voeren over de vorderingen die door de G4 zijn gemaakt in Potsdam.

Het Productschap MVO heeft het Ministerie van LNV en het Ministerie van EZ begin deze maand schriftelijk herbevestigd dat het de verdere liberalisering van de wereldhandel in oliezaden, oliën en schroot steunt. De volledige wereldwijde liberalisering van de internationale handel in oliezaden, oliën en schroot op grond van het level playing field-beginsel (w.o. afschaffing invoerrechten, exportheffingen, exportsubsidies en exportkredieten) geniet de volledige steun van het productschap. Een dergelijke mondiale handelsliberalisering dient naar de stellige overtuiging van het productschap wel gebaseerd te zijn op wederkerigheid. Het onder de noemer van de fullest liberalization of trade in tropical agricultural products eenzijdig afschaffen van de EU-invoerrechten op bewerkte tropische oliën (w.o. palmolie) terwijl andere belangrijke internationale spelers (w.o. Maleisië en Indonesië) niet worden verplicht de handel in deze tropische oliën volledig te liberaliseren, zal voor de Nederlandse verwerkers van deze tropische oliën namelijk een aanmerkelijke verslechtering van hun internationale concurrentiepositie opleveren.