Productschap Margarine



21.06.2007

Inschrijving gezondheidsclaims geopend

Het Ministerie van VWS heeft de procedure voor het indienen van gezondheidsclaims vastgesteld om te komen tot een nationale artikel-13-lijst in het kader van de Europese verordening inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen. Op basis van deze nationale lijsten zal een Europese lijst worden opgesteld met gezondheidsclaims die in Europa zijn toegestaan en door eenieder gebruikt kunnen worden.

De aanmeldingsprocedure staat beschreven op de website van het Regulier Overleg Warenwet (ROW). Hierbij wordt geadviseerd de claims zoveel mogelijk centraal in te dienen, dus bijvoorbeeld via een brancheorganisatie, om dubbele aanvragen te beperken. Binnen twee weken zal er vanuit de Europese Organisatie voor de Levensmiddelenindustrie (CIAA) een lijst met gezondheidsclaims beschikbaar komen die als basis zal dienen voor de artikel-13-lijst. Deze lijst zal ook op de eerder genoemde ROW-website worden geplaatst. Bedrijven die nog claims in deze lijst missen, kunnen dit kenbaar maken aan hun brancheorganisatie of aan Productschap MVO. MVO zal er vervolgens (na afstemming met eventueel de BNMF en de VERNOF) voor zorgen dat deze claims bij VWS worden ingediend. De sluitingsdatum van indiening voor deze procedure is 31 oktober 2007.

Vanaf 1 juli is de Europese verordening inzake voedings- en gezondheidsclaims (EG nr. 1924/2006) voor levensmiddelen van toepassing. Hierin staan in bijlage 2 alle toegelaten voedingsclaims. Voor gezondheidsclaims moet echter nog een Europese lijst worden opgesteld. De Europese Commissie en de lidstaten zullen deze communautaire lijst van toegestane gezondheidsclaims vaststellen op basis van nationaal opgestelde lijsten. Het ministerie van VWS is verantwoordelijk voor het opstellen van de nationale artikel-13-lijst vanuit Nederland.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Claudia Oomen, tel. 070-3195164, e-mail oomen@mvo.nl