Gemeente Bussum

Raad Bussum wijst G4 unaniem af

De raad van Bussum heeft zich tijdens de raadsvergadering van donderdag 14 juni jl. nogmaals duidelijk uitgesproken vóór een fusie met Naarden en de Hilversumse Meent.

De zogenaamde G2-variant is volgens de Bussumse raad de enige goede optie voor Bussum en de regio.

Als gedeputeerde staten van de provincie Noord-Holland toch blijven aansturen op een G4-fusie tussen Bussum, Naarden, Weesp en Muiden, dan verzoekt Bussum gedeputeerde staten haar niet langer in het herindelingsontwerp te betrekken

De Bussumse gemeenteraad nam tijdens haar raadsvergadering unaniem een amendement aan waarin krachtig wordt aangegeven dat er in de gemeente geen enkel draagvlak is voor een G4.

Onderzoek fusievarianten

Op vrijdag 27 april zijn de resultaten gepresenteerd van het onderzoek naar de fusiemogelijkheden van vier gemeenten in de Gooi en Vechtstreek. Hierbij is gekeken naar twee fusievarianten: een fusie tussen de vier gemeenten Bussum, Naarden, Muiden en Weesp en een combinatie van twee fusies, namelijk tussen de gemeenten Muiden en Weesp en tussen de gemeenten Naarden en Bussum. Het onderzoek is uitgevoerd door bureau Berenschot en bureau Bento Spino.

Zwak onderzoek

De raad is niet positief over de kwaliteit van het onderzoeksrapport. Niet alle feiten en aannames in het rapport zijn juist en volledig. Zo is Bussum, in tegenstelling tot wat er in het rapport staat, bestuurskrachtig genoeg om zelfstandig te blijven, zo blijkt uit een eerder uitgevoerd onderzoek van Capgemini.

Daarnaast is de raad ervan overtuigd dat een fusie tussen Bussum, Naarden, Muiden en Weesp belangrijke nadelen oplevert. Het maakt een fusie complexer en is minder transparant. Ook zet een G4-variant de burgers op grotere afstand. Er is geen herkenbare sociale en geografische samenhang en aan een G4-fusie hangen veel grote financiële risico's.

Procedure

In mei en juni zijn alle gemeenten in de Gooi en Vechtstreek door de provincie in de gelegenheid gesteld te reageren op het onderzoek en besluiten te nemen over hun bestuurlijke toekomst c.q. hun bestuurlijke indeling.

De verwachting is dat Gedeputeerde Staten in juli 2007 een definitief besluit nemen over het herindelingsontwerp. Hierna komt het besluit ter inzage en kunnen bewoners en gemeenten hierop vervolgens weer reageren. Daarna stellen Provinciale Staten een herindelingsadvies vast en sturen dit advies naar de minister van Binnenlandse Zaken.