ABVAKABO FNV

Minder regels en meer ruimte verminderen wachtlijst jeugdzorg

Verminder de bureaucratie in de jeugdzorg en laat meer ruimte voor de professionaliteit van de werknemers. Dat helpt om de wachtlijsten in de jeugdzorg echt te verminderen. Extra geld is ook nodig, maar dat alleen is niet genoeg, zegt vakbond Abvakabo FNV. De bond roept minister Rouvoet op te leren van de fouten van zijn voorganger, staatssecretaris Ross. Zij heeft weliswaar de wachtlijsten cijfermatig verkort, maar dat betekent niet dat clienten daadwerkelijk geholpen zijn. De wachtrij voor de voordeur is verplaatst naar binnen.

`Het is te gek voor woorden dat de mensen in de jeugdzorg 60 procent van hun tijd kwijt zijn aan het invullen van formulieren. We zouden gebruik moeten maken van hun kennis en expertise, ze meer vertrouwen geven. We moeten ze hun eigenlijke werk laten doen, namelijk zorgdragen voor de jongeren. Ik hoor van leden dat ze hun uiterste best doen, maar dat ze het gevoel hebben dat ze geen kant meer op kunnen,' zegt Corrie van Brenk, bestuurder jeugdzorg bij Abvakabo FNV.

Er zijn te weinig bedden bij de jeugdzorgaanbieders en het personeel heeft het zwaar. Het verloop van personeel is in sommige organisaties wel 25 procent. Dat komt omdat de jeugdzorg kampt met een slecht imago, een zeer hoge werkdruk en steeds meer agressie, zo constateert Abvakabo FNV. De vakbond vindt het hoog tijd dit tij te keren, in het belang van de jeugdzorg, de klanten en de werknemers.