Politie Gelderland-Zuid

Politie rolt hennepkwekerijen op

De Waarden, 21-06-2007 o De politie in district De Waarden rolde woensdag een aantal hennepkwekerijen op. Dit gebeurde in Tiel, Geldermalsen, Kerkdriel. Er zijn invallen gedaan in 9 verschillende panden. Deze actie is gericht op het ontmoedigen van illegale hennepkweek. Sinds oktober 2004 houdt het district De Waarden regelmatig grootscheepse hennepacties waarbij intensief wordt samengewerkt met de brandweer, woningbouwverenigingen, gemeente en elektriciteitsleveranciers. Hiervoor is een protocol opgesteld. Resultaten

In Tiel, Kerkdriel en Geldermalsen zijn hennepkwekerijen aangetroffen in twee woningen, een grote aanhangwagen en een bedrijfspand. Daarbij zijn in totaal 450 hennepplanten in beslaggenomen en 4000 stekjes. Vijf personen zijn aangehouden en verhoord.

De planten en apparatuur die in de kwekerijen zijn aangetroffen is eveneens in beslaggenomen en vernietigd. Tegen alle verdachten is proces-verbaal opgemaakt. Aan de actie werkten ongeveer 20 politieagenten mee.

Protocol

De afgelopen jaren is door verschillende gemeenten in district de Waarden, justitie, woningbouwverenigingen, stroomleveranciers, de politie en brandweer een grote toename van het aantal illegale hennepkwekerijen geconstateerd. Naast het feit dat de exploitatie van hennepkwekerijen strafbaar is, veroorzaakt dit eveneens de nodige overlast en brandgevaar. Daarnaast wordt het woon- en leefklimaat van de omgeving en het veiligheidsgevoel van omwonenden aangetast. Door deze partijen is vanuit de gedeelde verantwoordelijkheid en de wens om deze maatschappelijke ontwikkeling te keren, een protocol opgesteld.

De politie richt zich op de opsporing en strafrechterlijke aanpak, het openbaar ministerie richt zich op de vervolging. De gemeenten geven uitvoering aan de bestuurlijke handhaving en dwang. De stroomleverancier sluit stroomlevering af en de woningstichting bekijkt mogelijkheden tot uitzetting.

De gezamenlijke partijen verwachten door deze manier van werken toe te passen, de ongewenste ontwikkeling met betrekking tot hennepkwekerijen tegen te gaan. Bij signalen zal daardoor sneller en efficiënter kunnen worden opgetreden. De politie houdt dit jaar nog een aantal hennepacties. (01)

Laatst gewijzigd 21-06-2007 12:08 | © Politie Gelderland-Zuid |