Gemeente Enschede

Werkzaamheden Enschedese Stadserf bijna voltooid

Er wordt hard gewerkt aan het verhelpen van de laatste gebreken aan de bestrating van het Stadserf. Maar het einde is in zicht. Deze week worden de kapotte natuurstenen platen van het `karrespoor' in de Langestraat vervangen en - volgens meest geschikte technieken - vastgezet. Komende week zijn de platen in de Marktstraat, tussen de Zuiderhagen en de Walstraat, aan de beurt.

Bestrating Walstraat, Markstraat en Stadsgravenstraat Na afloop van de Internationale Culturele Markt (van 28 juni t/m 1 juli) wordt de bestrating in de Walstraat aangepakt. Een deel van de Walstraat - tussen Pijpenstraat en het Van Loenshof - wordt dan tijdelijk voor alle verkeer afgesloten.
In de eerste helft van juli volgt het stuk Marktstraat tussen de Walstraat en de Oude Markt. In de loop van september wordt de Stadsgravenstraat nog aangepakt. Over de precieze datum vindt nog overleg plaats met de ondernemers uit die straat. Daar waar dan nog individuele natuurstenen platen kapot zijn, worden deze vervangen en zonodig wordt ook het voegwerk hersteld.

De messing lijngoten
Veel van de messingstrips op de goten - de zogenaamde lijngoten - zijn in de afgelopen tijd helaas gestolen. Dat leverde met name voor fietsers en rolstoelgebruikers gevaarlijke situaties op. Op het Van Heekplein zijn inmiddels alle nieuwe strips aangebracht en vastgezet. De nieuwe strips voor de goten in het stadserf zijn vorige week binnengekomen. In de komende 2 weken worden ze aangebracht. Om diefstal zoveel mogelijk te voorkomen, worden ze vastgelijmd en vervolgens nog eens met schroeven vastgezet.

Bomen in de Brammelerstraat maken het karwei af De werkzaamheden aan het stadserf worden de komende winter definitief afgerond met het planten van bomen in de Brammelerstraat. Met fraai ingerichte plekken beschikt het Stadserf nu over een herkenbare samenhang tussen de straten en de pleinen.

Sfeerverlichting Noorderhagen
De gemeente is regelmatig benaderd met de melding dat we vergeten zijn de sfeerverlichting in de Noorderhagen weg te halen. Dat is echter niet het geval: de sfeerverlichting is op verzoek van de ondernemers blijven hangen. De weg naar parkeergarage Irene is zo beter verlicht en dat vergroot het gevoel van veiligheid.

H.J. Van Heekplein
De bestrating op het Van Heekplein is, ondanks alle inspanningen, nog niet optimaal. Na de zomervakantie komt er, op verzoek van wethouder Eric Helder, een voorstel voor een definitieve oplossing. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de techniek van de bestrating en te gebruiken materialen, maar bijvoorbeeld ook naar het toelatingsbeleid.

Van Loenshof
Voor het Van Loenshof zijn er plannen om een nieuw horecapaviljoen te bouwen. Tijdens een informatiebijeenkomst op 13 juni j.l. reageerden de aanwezigen hier positief op. Voorwaarde is wel dat de achterliggende panden niet aan het zicht worden onttrokken. Een nieuw paviljoen mag dus geen dode wanden krijgen.
Het gebruik van de bestaande kelder van de gesloopte kiosk zagen de bezoekers van de bijeenkomst minder zitten. Maar omdat het nieuwe paviljoen een transparant gebouw moet worden, is een kelder min of meer noodzakelijk voor toiletten en opslagruimte. Op dit moment wordt berekend wat sloop van de oude kelder en bouw van een nieuwe kost. En wat dat betekent voor de financiële haalbaarheid. Als een nieuwe kelder in de daghorecavoorziening financieel haalbaar is, wordt de oude kelder gesloopt. Binnen enkele weken wordt daar een besluit over genomen.

Kauwgom verwijderen
De talloze plakken kauwgum op straat is veel mensen én de gemeente een doorn in het oog. Verwijderen is niet makkelijk en erg duur. Toch maakt Stadsdeelbeheer daar binnenkort een begin mee. Het weghalen van de kauwgom richt zich voorlopig op de Raadhuisstraat en de bestrating rondom Het Ei.

21 juni 2007