Gemeente Heerhugowaard


Energie Award voor Heerhugowaard

Burgemeester Han ter Heegde heeft op woensdag 20 juni uit handen van de Secretaris-generaal van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, W.J. Kuijken, de European Energy Award (EEA) in ontvangst genomen. Het is een beloning voor het duurzame energiebeleid dat Heerhugowaard voert.

Het gemeentebestuur wil graag weten of het op de goede weg is met het duurzame energiebeleid dat wordt gevoerd: doen we goed wat we moeten doen? Er zijn systematieken om dat te meten. De European Energy Award (eea) is zoân systematiek. Gemeenten die minstens vijftig procent van de EEA norm hebben gerealiseerd, krijgen de EEA-award. Eigenlijk een soort keurmerk dus.

Stad van de Zon is het paradepaardje van het duurzame energiebeleid van de gemeente. Die wijk moet een CO2-emissieneutrale wijk worden. Maar er zijn meer doelstellingen. Zo zullen ook toekomstige wijken en bedrijventerrein CO2 neutraal worden en wordt hard gewerkt aan het verder verduurzamen van het totale gemeentelijk energieverbruik. Ook investeert de gemeente in duurzame bedrijventerreinen.

Het is de eerste keer in Nederland dat de EEA-award wordt uitgereikt. Behalve Heerhugowaard hebben ook Etten-Leur en Apeldoorn de award gekregen.

21-6-2007