Ingezonden persbericht


REACTIE CBL OP PERSBERICHT STICHTING FAIRFOOD

Supermarkten vinden handelswijze Fairfood unfair

Supermarkten waarderen het initiatief van Fairfood om consumenten bewust te kunnen laten kiezen voor duurzame producten. Zij kunnen zich echter niet vinden in de systematiek die Fairfood hiervoor gebruikt. De organisatie richt zich op individuele producten en vraagt supermarkten om per product een vragenlijst in te vullen. Wanneer de vragenlijst niet wordt ingevuld of niet voldoet aan de systemen die Fairfood hanteert, krijgen de producten de beoordeling 'unfair'. Ook houdt Fairfood bij haar onderzoek geen enkele rekening met andere systemen of certificeringen die door supermarkten worden gebruikt. Bovendien heeft de organisatie geen boodschap aan andere initiatieven die supermarkten nemen om hun keten verder te verduurzamen.

De handelswijze van Fairfood draagt op geen enkele wijze bij samen te werken aan een structurele aanpak van duurzame inkoop. Gelukkig vinden supermarkten in andere NGO's goede partners om stap voor stap systemen in te voeren die hier wel aan bijdragen.

In het kader van Passie voor Food van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) willen supermarkten de komende jaren fors gaan inzetten op duurzaamheid. Naast alle bestaande activiteiten heeft het CBL vorige week bekend gemaakt dat de supermarkten uiterlijk per 1 januari 2009 alleen vlees verkopen van verdoofd gecastreerde varkens en dat de branche duurzaamheidsafspraken gaat maken met de visserijsector.

De supermarktbranche streeft er naar samen te werken aan een structurele aanpak naar meer duurzaamheid. Daarbij zijn de ideeën van maatschappelijke organisaties van harte welkom. Het CBL nodigt de Tweede Kamerleden die de Stichting Fairfood ondersteunen uit voor een gesprek.

Met vragen kunt u contact opnemen met Miranda Boer, 070-3376200 of 06-51502772.

Met vriendelijke groet,

Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland.