Salland en DGV komen met verbeterpunten voor medicatiebeleid

21.06.2007 / 13:34 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Salland verzekeringen n.v.

Salland verzekeringen n.v.

Salland verzekeringen en DGV komen met verbeterpunten voor medicatiebeleid in regio

In de regio Salland is onderzocht hoe het staat met de veiligheid van medicatieprocessen in zorginstellingen. Het onderzoek, op initiatief van Salland verzekeringen en haar Zorgkantoor Midden IJssel toont dat verbeterpunten onder andere liggen in het elektronisch voorschrijven van medicatie. DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, heeft de risicoanalyse uitgevoerd.

76 jaar en 36 pillen per dag
De 76-jarige mevrouw Overmars raakte de afgelopen jaren verdwaald in het ziekenhuis. Ze was onder behandeling bij zeven specialisten. Per dag moest ze 36 pillen slikken. Van de ene arts moest ze de medicijnen tijdens het eten innemen, van de ander juist op de nuchtere maag om bijwerkingen te voorkomen. Volgens hoogleraar geriatrie Marcel Olde Rikkert (UMC St. Radboud, Nijmegen) gebruiken patiënten die bij veel verschillende specialisten onder behandeling zijn vaak veel medicijnen, terwijl de onderlinge afstemming onvoldoende is. Olde Rikkert:
'Ongeveer 20 procent van de acute opnames van ouderen in het ziekenhuis wordt veroorzaakt door bijwerkingen van medicatie en daar loopt veel niet goed van af.' (bron: Nova 31.10.06)

Medicatieveiligheid
Niet alleen de landelijke overheid hecht een groot belang aan patiënt- en medicatieveiligheid. Het initiatief van zorgverzekeraar Salland verzekeringen en haar Zorgkantoor Midden IJssel is mede ingegeven door berichten dat patiënten onder behandeling van meerdere specialisten een verhoogd risico lopen met betrekking tot medicatieveiligheid. Omdat Salland verzekeringen en Zorgkantoor Midden IJssel de veiligheid van hun leden graag gewaarborgd zien, is aanzet tot dit onderzoek gegeven.

Om de medicatieveiligheid te optimaliseren is door DGV de risicoanalyse uitgevoerd. Door middel van deze kwalitatieve scan krijgen zorginstellingen, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten inzicht in mogelijke risicovolle situaties, zoals verkeerd of te weinig toezicht op medicijngebruik.

Onderzoek en aanbevelingen
In totaal hebben 10 zorggroepen in Salland deelgenomen aan het onderzoek, waaronder voor het eerst in Nederland, instellingen uit de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). De risicoanalyse van DGV wijst uit dat in grote lijnen het medicatieproces redelijk geregeld is in de betrokken organisaties. Er worden echter ook een aantal verbeterpunten geconstateerd, waar de betrokken zorggroepen nu mee aan de slag moeten gaan.

Zo behoeft de automatisering verbetering. Elektronisch voorschrijven van medicijnen voorkomt fouten. Het bij elkaar kunnen inkijken van bestanden door middel van een netwerk is landelijk nog maar in beperkte mate ingevoerd. Dit is wel al het geval in Deventer Stad e.o. waar huisartsen en apothekers met steun van Salland verzekeringen via een zorgnetwerk elkaar inzicht verschaffen. De scan geeft aan dat het nuttig zou zijn ook de zorginstellingen aan het netwerk te koppelen.

Andere verbeterpunten zijn de communicatie tussen zorgverleners en de coördinatie van het medicatieproces. Aanbeveling is het benoemen van een eindverantwoordelijke van het medicatieveiligheidsbeleid in zorginstellingen. Ook blijkt dat bij instellingen die met een beperkt aantal huisartsen samenwerken er beter gecommuniceerd wordt.