VVD


21-6-2007

VVD steunt actie VEH tegen "een grenzeloze OZB"

Na overleg met de VNG heeft het kabinet besloten de begrenzing op de OZB-tarieven af te schaffen.

Dat is een ordinaire manier om gemeenten de mogelijkheid te geven veel meer belastinggeld binnen te halen - op kosten van iedereen met een eigen huis. De protestactie van de VEH kan dan ook op de volledige steun van de VVD rekenen.

Tijdens het vorige kabinet is het gebruikersdeel van de OZB afgeschaft en zijn met gemeenten afspraken gemaakt over de maximale stijging van het eigenarendeel. Misgelopen belastinginkomsten werden gecompenseerd via het gemeentefonds. Het nieuwe kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie staat nu toe dat gaten in de gemeentebegroting worden gedekt door een onbeperkte stijging van het eigenarendeel van de OZB. Voor de VVD is dat onacceptabel. Daar komt bij dat de huurstijging juist wel begrensd is. De VEH trekt daarom de terechte conclusie dat deze maatregel de kloof tussen huur- en koopsector alleen maar groter maakt.

De gemeentelijke belastingtarieven rijzen toch al de pan uit. In de gemeente Utrecht, waar dezelfde coalitie aan de macht is als in Den Haag (CDA, PvdA en ChristenUnie), aangevuld met GroenLinks, stegen de parkeertarieven met 44%, de rioolrechten met 21% en de afvalstoffenheffing met 13%. Het laat zich raden wat er met de OZB-tarieven gebeurt als die zonder begrenzing aan de gemeenten worden overgelaten; zeker als in die gemeenten een linkse coalitie regeert.

De VVD is groot voorstander van het afschaffen van het eigenarendeel van de OZB op woningen. Het gebruikersdeel is al afgeschaft, nu het eigenarendeel nog; die maatregel stond ook in het VVD-verkiezingsprogramma. Het kabinet kiest precies de omgekeerde weg: de OZB wordt voor gemeenten een melkkoe om gaten in de gemeentelijke begroting te vullen - met dank aan het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie. Iedereen met een eigen huis kan zijn borst natmaken.

donderdag 21 juni 2007

Voor nadere informatie: w.vbeek@tweedekamer.nl