VVD


21-6-2007

Europees Parlement komt gedupeerde Nederlandse pensionado´s in Spanje te hulp


- EP tikt Spanje hard op de vingers om misbruik van urbanisatiewet die buitenlanders veel grond en geld heeft gekost -

Vandaag heeft het Europees Parlement met 327 tegen 222 stemmen een resolutie aangenomen over het misbruik van een wet over urbanisatieprojecten (LRAU) in de regio Valencia. Door deze wet worden veel Nederlandse pensionado´s gedupeerd

In de resolutie tikt het Europarlement Spanje hard op de vingers en roept op tot een einde aan deze wanpraktijken. VVD-europarlementariër Jules Maaten, die eerder contact had met Nederlanders in de regio en de zaak heeft aangezwengeld in de Commissie Verzoekschriften heeft schoon genoeg van de Spaanse onwil: "Eindelijk wordt de urgentie van de situatie onderkend. De lokale autoriteiten moeten hun woorden nu eens in daden omzetten. Dit misbruik heeft nu lang genoeg geduurd."

De urbanisatiewet geeft projectontwikkelaars de mogelijkheid om onrechtmatig grond af te pakken van huiseigenaren, tegen geen of een lage vergoeding. Vervolgens moeten de gedupeerden ook nog eens opdraaien voor de kosten van de aanleg van wegen, riolering en straatverlichting op hun eigen grond.

Nederlandse gepensioneerden hebben het recht in Spanje van hun zuurverdiende pensioen te genieten en niet constant bezig te hoeven zijn met het afschudden van de Spaanse projectontwikkelaars en autoriteiten."

In de resolutie wordt Valencia aangespoord de wet te verbeteren en een procedure op te zetten voor het per geval beoordelen van de situatie van huiseigenaren. Volgens het EP moeten de huiseigenaren voor hun verlies gecompenseerd worden. Het EP roept ook de Europese Commissie op zich harder in te zetten voor het lot van de buitenlanders in Spanje. Al meer dan drie jaar ontvangt het Europees Parlement vele verzoekschriften van Nederlandse en andere Europese burgers over deze wet.