LogicaCMG



Persbericht

Amstelveen 21 juni 2007

Europese burger verwacht voordeel
van biometrisch paspoort

Onderzoek van LogicaCMG laat zien dat burgers
electronische identificatie accepteren

ICT-dienstverlener LogicaCMG heeft de resultaten bekend gemaakt van een Europees onderzoek naar de acceptatie van elektronische identiteitscontrole. Het onderzoek1 toont aan dat Europese burgers positief staan tegenover de invoering van biometrie in identiteitsbewijzen. Het voornaamste voordeel dat burgers zien in de invoering van een biometrisch paspoort, is betere bescherming tegen identiteitsfraude.

De meerderheid van de Europese respondenten (58%) zou vrijwillig meewerken aan een overheidsprogramma om biometrische gegevens toe te voegen aan het paspoort. 30% staat daar neutraal tegenover. Van de ondervraagde Europeanen vindt 52% dat een biometrisch paspoort verplicht moet worden gesteld. 77% heeft er geen bezwaar tegen om altijd een biometrisch identiteitsbewijs bij zich te dragen. De overgrote meerderheid van de ondervraagde personen is bereid biometrische gegevens vast te laten leggen bij het aanvragen van een identiteitsbewijs. 83% wil een vingerafdruk afstaan en 66% zou instemmen met een irisscan.

Tim Best, directeur global identity solutions bij LogicaCMG, legt uit wat dit betekent voor ontwikkelaars van biometrie-toepassingen en organisaties die de techniek willen inzetten: "De hoge mate van acceptatie door de burger is bemoedigend. We naderen nu het kantelmoment waarop het optimisme over de mogelijkheden het gaat winnen van de argwaan. Een aanzienlijk deel van de mensen is echter nog niet overtuigd. Producenten moeten nu, samen met overheden en bedrijven die de techniek willen inzetten, zorgen dat ze dit deel van het publiek bereiken om hen de voordelen van biometrie en elektronische identificatie te demonstreren."

Het grootste voordeel dat de deelnemers zien in een biometrisch identiteitsbewijs, is betere bescherming tegen identiteitsfraude; 84% van de Europese burgers verwacht dat dit het geval zal zijn. Tweederde (67%) van de alle respondenten verwacht dat, dankzij elektronische identiteitscontrole, de doorlooptijd van een aanvraag bij de overheid kan worden. 72% denkt dat paspoortcontrole aan de grens kan worden versneld of vergemakkelijkt door de invoering van elektronische identiteitscontrole.

De bezorgdheid van Europese burgers concentreert zich op het privacyvraagstuk en het gebruik van identiteitgegevens voor andere doeleinden dan waarvoor ze oorspronkelijk werden afgestaan. Op de vraag met welk negatief aspect biometrie wordt geassocieerd, antwoordt 31% met het mogelijke verlies van persoonlijke privacy. Geleidelijke verschuiving of verbreding van het gebruik van elektronische identiteitgegevens wordt door 38% als het meest verontrustende aspect genoemd.

Volgens Tim Best verklaart dit waarom sommige Europeanen een afwachtende houding hebben tegenover de biometrie en elektronische vastlegging van hun identiteit. "Burgers hebben behoefte aan de zekerheid dat de techniek hun privé-sfeer niet nadelig beïnvloedt en dat hun persoonlijke gegevens niet voor andere doeleinden wordt gebruikt. Gelukkig wordt dit al afgedekt door wetgeving."

Het optimisme over de bijdrage van biometrie aan een betere bescherming tegen identiteitsfraude sluit aan op de actualiteit. Het aantal gevallen van identiteitsfraude (identity theft) groeit sterk; het terugdringen van deze vorm van criminaliteit krijgt veel aandacht.

De verwachtingen over makkelijker grensoverschrijdend verkeer en betere dienstverlening van de overheid zijn een positief voorteken voor toerisme en vrij verkeer van personen en arbeid door Europa; in deze sectoren zal de impact van de technologie hoog zijn. "De wijdverbreide acceptatie van biometrische techniek wijst erop dat we op korte termijn een cruciale verschuiving kunnen verwachten in de Europese houding ten opzichte van elektronische identificatie", aldus Best.