Tandarts aan huis

21.06.2007 / 13:50 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Univé verzekeringen

Univé verzekeringen

Alkmaar, 21 juni 2007

Persbericht

Tandarts aan huis

Alkmaar. Mondzorg voor ouderen in Nederland is onder de maat, zo stellen de tandartsen van Stichting Gerodontologie. Vanaf 21 juni bezoeken zij met een mobiele tandartsenpraktijk verpleeghuizen, verzorgingshuizen en ouderen thuis om daar mondzorg te verlenen. Zorgverzekeraar Univé en het Zorgkantoor Noord-Holland Noord zijn enthousiast en ondersteunen deze nieuwe aanpak met een opstartsubsidie.

De afgelopen jaren is de noodzaak naar bijzondere mondzorg steeds groter geworden omdat ouderen steeds langer de eigen tanden behouden. Verpleeghuizen zijn door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) verplicht mondzorg te bieden aan bewoners. Maar vaak beschikken zij niet over apparatuur of zijn er geen tandartsen beschikbaar. Als bewoners van verpleeghuizen naar een reguliere tandarts buiten de instelling moeten worden gebracht dan betekent dit een belasting voor zowel de cliënt als het personeel.

De Stichting Gerodontologie Noord-Holland werkt met een volledig mobiele tandheelkundige praktijk die naar de klant toe komt, thuis, in het verzorgingshuis of verpleeghuis. De tandartsen hebben een uniek initiatief genomen. Univé en het Zorgkantoor NHN juichen deze oplossing toe. Beide organisaties onderkennen dat er bij ouderen een dringende behoefte is aan adequate mondzorg. De sponsoring van Stichting Gerodontologie is de eerste van een aantal maatregelen die Univé Zorg en het Zorgkantoor NHN treffen voor de verbetering van mondzorg aan ouderen in de regio Noord-Holland Noord. Bij het opstellen van de contracten van 2008 willen zij de leemtes op het gebied van mondzorg in de verpleeghuizen verder aan pakken.

Verpleeghuis Zuyder Waert, een van de locaties van Omnizorg Noord-Kennemerland, is de eerste klant van de Stichting. Peter Schaerlaeckens, manager zorgdienst Zuyder Waert: 'Wij zijn overeengekomen dat zij éénmaal per twee weken een middag tandzorg verlenen voor onze bewoners. Het is zorg die voor onze bewoners dichtbij beschikbaar moet zijn. De mobiele unit van de Stichting Gerodontologie is voor ons de ideale oplossing; toegankelijk voor alle bewoners en betaalbaar voor ons.'

De aandacht voor tandzorg aan ouderen is het sluitstuk in een reeks van maatregelen die Univé heeft getroffen voor de verbetering van mondzorg. In december 2006 lanceerde Univé met de Noord-Hollandse Tandartsenvereniging het 'peutertandzorgplan' ter stimulering van het tandartsbezoek voor de allerkleinsten. Daarnaast heeft Univé een actieve lobby gevoerd om tandartsbezoek voor volwassenen te stimuleren. Deze lobby heeft er mede ertoe geleid dat de Ministerraad op 25 mei jl. heeft besloten de basisverzekering uit te breiden met de jaarlijkse periodieke tandartscontrole voor de volwassenen.


- EINDE PERSBERICHT -

Foto op aanvraag: Odile Rasch, 06-21838904