FOSAG ziet kansen om beroepsonderwijs te versterken

21.06.2007 / 13:55 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fosag

Fosag

Ondernemers in de schilder- en onderhoudsbedrijfstak hebben een jaar geleden vastgesteld dat versterking van het beroepsonderwijs in de bedrijfstak absoluut nodig is om in de toekomst voldoende vakmensen te hebben om de markt te kunnen bedienen.

In het project Maak Werk Van Opleiden is het afgelopen jaar de visie ontwikkeld langs welke weg die versterking naar de mening van FOSAG kan worden bereikt. In deze visie zijn een vijftal actielijnen neergelegd, die FOSAG en de Federatie SPOS Nederland, samen met FNV Bouw, CNV Schilders en Savantis in een nieuw project verder wil uitwerken.

Deze actielijnen zijn:

- Laat jaarlijks gestructureerd arbeidsmarktonderzoek uitvoeren, dat tevens wordt gebruikt als peiling om de beroepsopleidingen up-to-date te houden.
- Creëer een aantrekkelijke opleidingsroute, waarbij leerlingen eerst een goede basis meekrijgen, voordat ze zich op de arbeidsmarkt moeten bewijzen. Hierbij starten leerlingen in de BeroepsOpleidende Leerweg (BOL) om na een jaar door te stromen naar de BeroepsBegeleidende Leerweg (BBL) met een arbeidsovereenkomst.
- Breng de huidige SPOS-sen samen in één landelijk SPOS, zodat dit een sterk en wervend opleidingsbedrijf wordt waar de leerlingen de bedrijfstak instromen. Versterk daarbij ook de regionale binding, zodat hier voor de bedrijfstak het ene loket te vinden is op het gebied van opleiden in de bedrijfstak.

- Zet een middle-managementopleiding in de markt, die toekomstige werknemers opleidt die de benodigde competenties hebben om zelfstandig in de bedrijven te kunnen werken in een bedrijfstak waar de markt steeds hogere eisen stelt aan de dienstverlening van die bedrijven.

- Zorg in de nieuwe structuur voor een heldere taakverdeling, waarbij ook hoort een eenduidige kwaliteitsborging.

Deze visie heeft FOSAG neergelegd in een einddocument Maak Werk Van Opleiden, dat de basis vormt voor de gesprekken met de partners voor het vervolgtraject. Teneinde een stevig fundament te leggen voor dat vervolgtraject worden, naast gesprekken met de Federatie SPOS Nederland, FNV Bouw, CNV Schilders en Savantis ook alle SPOS-sen individueel bezocht.
Het vervolgtraject is inmiddels begonnen, de gesprekken vinden nu reeds plaats. De diverse actielijnen kennen hun eigen tijdpad, de resultaten van het totale project moeten naar de mening van FOSAG in het schooljaar 2008-2009 kunnen worden ingevoerd.


-------------
EINDE BERICHT

-------------

Noot redactie:
In onze perssectie vindt u onze persberichten en het einddocument terug via www.fosag.nl/pers

De organisatie FOSAG
FOSAG is de ondernemersorganisatie van schilders-, onderhouds-, metaalconserverings- en glasbranche. FOSAG heeft bijna 3000 leden variërend van ondernemers zonder personeel tot aan multifunctionele vastgoedonderhoudsbedrijven. Deze bedrijven werken zowel op de particuliere als op de zakelijke markt. De gezamenlijke omzet van de leden is ruim 2,5 miljard euro. Daarmee vertegenwoordigt FOSAG circa 90% van de totale branche-omzet. Bij de aangesloten bedrijven zijn ruim 25.000 werkenden actief.

Websites
www.fosag.nl