GroenLinks

Europa schiet tekort in het verdedigen van fundamentele rechten

21 juni 2007

Op 21 juni heeft het Europees Parlement advies uitgebracht over het buitenlandse beleid van de Europese Unie op het gebied van 'ruimte van vrijheid, veiligheid en recht'. De EU slaagt er niet in om fundamentele rechten te verdedigen in onderhandelingen met derde landen.

Met 'ruimte van vrijheid, veiligheid en recht' wordt onder andere het Europese beleid op de terreinen van asiel, visaverstrekking, migratie, politie en justitie bedoeld. Samenwerking op deze gebieden houdt niet op bij de grenzen van Europa.
Vooral bij het verstrekken van visa en bij asiel- en migratiebeleid is de buitenlandse dimensie van groot belang. Maar ook politie- en justitiesamenwerking tussen EU-lidstaten en derde landen heeft een enorme vlucht genomen, vooral na de door de Amerikanen uitgeroepen 'war on terror'.

Eigen huis niet op orde
Europa heeft haar zaakjes intern echter nog niet op orde en dat wreekt zich als extern optreden noodzakelijk is. Moeizaam bereikte compromissen op de terreinen van vluchtelingenbeleid, rechten van verdachten en gegevensbescherming worden - soms lijkt het wel moedwillig - ondermijnd in internationale akkoorden en feitelijke samenwerking.

Belangrijkste voorbeelden

* Het sluiten van akkoorden over het terugnemen van illegalen met landen die het niet nauw nemen met het respecteren van de mensenrechten (bijvoorbeeld Libië)

* De regeling die de Verenigde Staten vrijwel carte blanche geeft om door onze persoonlijke gegevens van Europese passagiers te snuffelen. Dit zonder enige vorm van bescherming voor mensen die ten onrechte worden aangehouden of teruggestuurd
* Het onvermogen van de Unie om op te treden tegen de overdracht van bankgegevens en mogelijk andere persoonlijke informatie door Europese banken en andere organisaties aan de Amerikaanse overheid. Dit terwijl die overdracht duidelijk in strijd is met Europese regels inzake gegevensbescherming

* Het toestaan van CIA-ondervragingscentra op het grondgebied van een aantal EU-lidstaten

Het wordt hoog tijd volgens GroenLinks dat de EU zich in haar buitenlandse beleid in gaat zetten voor fundamentele rechten. Dit houdt ook in dat Europa zelf haar huis op orde brengt door goede afspraken te maken over de bescherming van persoonsgegevens en het waarborgen van mensenrechten. Het Grondrechtenhandvest waar veel om te doen is in de aanloop naar de komende Europese top op 21 en 22 juni moet integraal opgenomen worden in een nieuw verdrag.

Transparantie
Daarnaast moet maximale transparantie worden betracht in de besluitvorming. Nationale parlementen en het Europees Parlement moeten inzage krijgen in onderhandelingen en hun mening kunnen vormen voordat onomkeerbare stappen worden gezet.

Zie ook:

* dossier Privacy, politie en justitie