Gemeente Breda

College stelt 390.000,- beschikbaar voor Architectuur en Monumenten

Uit het budget van 1,5 miljoen voor de periode 2007-2010 komt dit jaar bijna 4 ton beschikbaar voor Bredase activiteiten op het gebied van archeologie en monumenten.

Het resterende bedrag van EUR1,1 miljoen wordt in de drie volgende jaren verdeeld, met de nog vast te stellen nota erfgoedbeleid als uitgangspunt. Zowel budget en -verdeling als de vernieuwing van het beleid sluiten aan op het collegeprogramma.

Kleinere projecten

Met dit besluit maakt het college de weg vrij voor restauraties en activiteiten waardoor meer gemeentelijke monumenten in goede staat behouden kunnen blijven. Ruim 35% van het budget voor 2007 is hiervoor bestemd. In voorgaande jaren lag het accent in het restauratiebeleid op grotere projecten, bijvoorbeeld de Vishal en 't Arm Kinderhuys. Sinds 2001 zijn met inzet van de gemeentelijke restauratiegelden zo'n 100 projecten gerealiseerd. Nu de inhaalslag gemaakt is en er tevens een gunstige regeling voor Rijksmonumenten is ingevoerd, gaat Breda zich de komende jaren concentreren op het behoud van kleinere gemeentelijke monumenten.

Archeologie

Sinds 2004 is archeologisch (voor)onderzoek integraal onderdeel van gemeentelijke en particuliere projecten. Zo'n 20% van het budget voor 2007 gaat naar deze vorm van monumentenzorg. Enerzijds om op dit gebied een inhaalslag te kunnen maken, anderzijds om ook niet-projectgebonden specialistisch onderzoek te kunnen doen.

Publieksvoorlichting

Breda kan bogen op een rijk verleden en kan zich met die historie onderscheiden. Vandaar het belang van goede voorlichting en de voorzetting van activiteiten waarmee een zo groot mogelijk geĂŻnteresseerd publiek bereikt wordt. Zo worden onder meer de ErfgoedBrief Breda en de Open Monumentendag ook in 2007 geproduceerd. Naast deze activiteiten wordt de subsidierelatie met Gebouw F voortgezet en worden de mogelijkheden voor een gemeentelijke erfgoedhal/depot onderzocht.

Breda, 21 juni 2007