Gemeente Dongen


Aftrap 'Vraag om de hoek, werk om de hoek'

Op 18 juni 2007 heeft de gemeente Dongen samen met negen andere gemeenten in Midden-Brabant de aftrap gegeven voor het project Vraag om de hoek, werk om de hoek. Het project biedt ouderen en mensen met een beperking ondersteuning op het gebied van wonen, zorg en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan hulp bij het boodschappen doen, het onderhouden van de tuin of huishoudelijke taken. De diensten worden gedaan door mensen die (nog) een uitkering ontvangen of dit als vrijwilliger willen doen.

Het project Vraag om de hoek, werk om de hoek is gebaseerd op het concept Wonen, Zorg en Service in de wijk en de succesvolle ervaringen die daarmee zijn opgedaan in de gemeente Tilburg. Landelijk kreeg dit project veel waardering. Het project in de tien Brabantse gemeenten wil nog een stapje verder gaan en integraal beleid ontwikkelen op de gebieden van de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) en de Wet sociale werkvoorziening (WSW). Tijdens een werkconferentie op 18 juni jl. in de gemeente Gilze en Rijen hebben de tien gemeenten hun conceptplannen voor de lokale invulling met elkaar besproken.

Deelnemers
De tien deelnemende gemeenten zijn Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Gilze en Rijen, Goirle, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand, Oosterhout, Waalwijk en Dongen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Provincie Noord-Brabant ondersteunen het project met subsidie.

Voor het neerzetten van het project is elke gemeente lokaal verantwoordelijk. De gemeente Dongen heeft hiervoor projectleider Ingrid Oosterling-van Raaij aangetrokken. Zij is momenteel bezig met de afronding van het lokale projectplan. Na de zomervakantie start de uivoering van het project in wijk West 1. Lokale samenwerkingspartners zijn: Stichting Richting, DWV Woningcorporatie, Stichting Welzijn Ouderen Dongen, Woningstichting Volksbelang, Thebe en de Volckaert.

Wethouder Piet Panis is enthousiast over het project: Met het project slaan we twee vliegen in één klap: werkzoekenden doen ervaring op en ouderen of mensen met een beperking krijgen hulp waar nodig, zodat zij langer zelfstandig kunnen wonen.

Meer informatie
Kijk op de website www.woonzorgservice.com

Laatst gewijzigd: 19-6-2007