DAS: voorstel verhoging competentiegrens te summier

21.06.2007 / 14:45 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Das rechtsbijstand

Das rechtsbijstand

DAS rechtsbijstand vindt het voorstel van Minister Hirsch Ballin van Justitie om de competentiegrens te verhogen naar 10.000 euro erg summier. Om het procesmonopolie te doorbreken en de toegankelijkheid van het recht werkelijk te verbeteren, moet de grens minimaal naar 25.000 euro worden verhoogd.

Momenteel ligt de competentiegrens bij 5.000 euro. Voor rechtszaken waarmee minder dan 5.000 euro gemoeid is, hoeven de partijen geen advocaat in te schakelen. De verhoging naar 10.000 euro is volgens DAS een stap in de goede richting, die echter al jaren gelden genomen had moeten worden.
DAS directeur juridische zaken Jan Moerland: 'De ervaring leert dat veel zaken al snel boven de 10.000 euro uitkomen. Zelfs een bedrag van 25.000 euro zal voor een mkb'er in heel veel zaken niet voldoen.'

DAS pleit voor de invoering van procesjuristen, zoals ook voorgesteld door SEO Economisch Onderzoek in hun onderzoek naar de economische effecten van het procesmonopolie (uitgevoerd op verzoek van het Verbond van Verzekeraars in 2004, titel: 'Het proces als domein'). Het gaat om gecertificeerde juristen die net als advocaten mogen procederen. Het belang voor particulieren en bedrijven is groot: de kosten gaan omlaag en de toegankelijkheid van het recht neemt toe.

DAS staat niet alleen in haar mening. Ook belanghebbende partijen als vakbonden, verzekeraars en de Consumentenbond hadden liever een hoger bedrag gezien dan de voorgestelde 10.000 euro.

Noot aan de redactie:
DAS is de juridische specialist voor particulieren en het mkb en biedt hun rechtsbijstand, incassodiensten en juridisch advies. DAS is in Nederland maar ook in Europa de grootste gespecialiseerde rechtsbijstandverzekeraar. DAS Nederland behandelde in 2006 voor particulieren en bedrijven in het totaal circa 81.000 zaken, op meer dan 40 verschillende rechtsgebieden. Op het gebied van incassodiensten biedt DAS ondernemers een breed dienstenpakket dat varieert van het uitbesteden van incasso-opdrachten of debiteurenbeheer tot compleet creditmanagement.

De premieomzet van de rechtsbijstandverzekeraar bedroeg in 2006 152,8 miljoen euro en de winst voor belastingen 24,5 miljoen euro. In Nederland heeft DAS circa 1.000 medewerkers in dienst, waaronder 400 juridische specialisten. DAS heeft vestigingen in Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Rijswijk,Groningen, Drachten en Zwolle.

DAS is in Nederland opgericht in 1963 door zeven Nederlandse verzekeringsmaatschappijen en DAS Duitsland. DAS Duitsland bezit 50% van de aandelen, de overige 50% is in handen van de Nederlandse aandeelhouders. Inmiddels zijn er DAS-vestigingen in vijftien Europese landen.