LTO Noord


LTO Noord wil stopzetting gaswinning

Om een verdere bodemdaling rond Franeker tegen te gaan is er maar één oplossing, namelijk onmiddellijke stopzetting van gaswinning. Dat is het standpunt van de LTO Noord afdeling
Franekeradeel/Harlingen.

Oud NAM-ingenieur Adriaan Houtenbos, specialist op het gebied van bodembewegingen, stelde eerder deze week dat de bodemdaling door gaswinning bij Franeker nu al 20,5 centimeter bedraagt en niet 10 centimeter, zoals het Staatstoezicht op de Mijnen zegt. LTO Noord afdeling Franekeradeel vindt een dergelijke daling absoluut onaanvaardbaar. Tal van teelten in de onmiddellijke omgeving lopen door deze sterke bodemdaling gevaar. De kans op wateroverlast wordt met een nog verdergaande daling zo groot, dat het nauwelijks verantwoord is om nog gewassen als pootaardappelen te telen.

LTO Noord is zeer verontrust over de laatste informatie over de bodemdaling rond Franeker. Het project dat de provincie wil starten om samen met alle groeperingen in het gebied te komen tot een integrale gebiedsontwikkeling komt door deze nieuwe gegevens bij voorbaat onder druk te staan, aldus de afdeling Franekeradeel/Harlingen.

LTO Noord roept de locale overheid op om op zeer korte termijn in overleg te treden met de verantwoordelijk minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, om te komen tot een acceptabele oplossing voor de agrarische sector.

Donderdag 21 juni 2007