Gemeente Tilburg

21-6-2007
Overhoek Enschotsebaan van start
Contract met ontwikkelaars ondertekend

De gemeente Tilburg heeft woensdag 20 juni het samenwerkingscontract ondertekend met het ontwikkelconsortium Enschotsebaan. Coördinerend ontwikkelaar woningbouw is Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid uit Waalwijk, de overige partijen zijn Roozen Van Hoppe uit Haghorst die de coördinatie voor het bedrijventerrein doet en Meyer Bouwontwikkeling BV uit Aalten. Het plan Enschotsebaan is het eerste deelpan van het grootschalige uitbreidingsplan Overhoeken in Berkel-Enschot dat gerealiseerd zal worden. "Dit is een grote stap op weg naar de langverwachte uitbreiding van Berkel-Enschot. Het plan krijgt de dorpse sfeer die de dorpsraad en de bewoners van Berkel-Enschot zo belangrijk vinden", aldus wethouder Janssen (Grondzaken) tijdens de ondertekening.

Op 5 juni jongstleden heeft het college het verkavelingsplan Enschotsebaan vastgesteld en is de ruimtelijke procedure van start gegaan. In het plan komen ongeveer 361 woningen, ongeveer 9 hectare kleinschalig bedrijventerrein en een aantal kantoorvilla's. Ook komt er een aansluiting op de Burgemeester Bechtweg.

Dorpse sfeer
Wethouder Jan Hamming (Ruimtelijke Ordening): "Het is een mooi plan dat wordt gekenmerkt door een dorpse sfeer. Er komen vooral vrijstaande woningen en tweekappers, met een beperkt aantal rijwoningen. Alle woningen zijn koopwoningen. In het gebied zijn 30 bouwkavels beschikbaar voor particulieren die zelf een woning willen (laten) bouwen. Ook worden 20 seniorenwoningen gebouwd. Het overgrote deel van de woningen wordt consumentgericht gebouwd, waarbij de kopers grote invloed hebben op hoe de woning er uit gaat zien." Er is ook is een nieuw schoolgebouw met 18 klassen en een peuterspeelzaal gepland. Om het nieuwe gebied te ontsluiten, komt in het plan een aansluiting op de Burgemeester Bechtweg. Om deze aansluiting te maken, moet de weg tussen het spoor en de Enschotsebaan gedeeltelijk worden verdubbeld. Deze kosten komen voor rekening van de projectontwikkelaars. Het college wil aanvullend 5,3 miljoen euro vrijmaken om in 2010 ook alvast het gedeelte vanaf het spoorviaduct tot aan het bestaande tweebaansgedeelte te verdubbelen. Daarvoor zullen zij een voorstel doen aan de gemeenteraad. De gedeeltelijke verdubbeling loopt vooruit op de totale verdubbeling die gepland staat voor 2011-2014.

Uitvoerende partijen
Het project wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van ontwikkelaars/bouwbedrijven. De coördinatie voor de woningbouw gebeurt door Van Wijnen Projectontwikkeling Zuid uit Waalwijk. De coördinatie van het bedrijventerrein vindt plaats door Roozen van Hoppen uit Haghorst.

Meer informatie
De verkoop van de woningen, bouwkavels en bedrijfskavels verloopt via makelaardij Sorghvliet uit Berkel-Enschot. Belangstellenden kunnen zich daar laten registeren. De verkoop start naar verwachting begin 2008.
In de bibliotheek van Berkel-Enschot staan vanaf vrijdag 22 juni informatiepanelen over de overhoek Enschotsebaan.