Gerechtelijke organisatie

Geen aanpassingen nodig voor containers milieustraat Oirschot

's-Hertogenbosch, 21 juni 2007 - De containers op de milieustraat in de gemeente Oirschot, die een hogere inwerphoogte hebben dan 1,50 meter, hoeven niet te worden aangepast. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank 's-Hertogenbosch vandaag in kort geding besloten.

De gemeente Oirschot vroeg de rechter om Van Gansewinkel bv, van Kaathoven Laarbeek bv en AVR Milieuservices Overheidsdiensten bv op te dragen de containers te verlagen. Gezien de inwerphoogte van meer dan
1,50 meter zouden de containers op de milieustraat niet gebruiksvriendelijk zijn. Om het inwerpen gemakkelijker te maken zijn verrijdbare bordestrappen geplaatst. Desondanks is de gemeente van oordeel dat geen sprake is van een gebruiksvriendelijke situatie, omdat grote stukken de trap op moeten worden gesleept en op schouderhoogte moeten worden ingeworpen. Van Gansewinkel, van Kaathoven Laarbeek en AVR stellen dat de situatie voldoende gebruiksvriendelijk is, dat er van serieuze klachten over de hoogte van de containers niet is gebleken en dat er personeel aanwezig is om zonodig te helpen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de gebruiksvriendelijkheid afhangt van meerdere factoren, zoals de aard en omvang van het te storten afval, het te gebruiken transportmiddel en het aantal aanbieders dat op dezelfde tijd komt storten. Daarbij wordt als stelregel aangehouden dat degene die het afval komt brengen, dat afval kennelijk ook in de bus, auto of aanhanger heeft gekregen en daarmee in staat moet worden geacht het zelf weer uit dat transportmiddel te halen. Dat betekent dat niet onlogisch is een inwerphoogte van 1,50 meter als normaal te beschouwen. De voorzieningenrechter acht onvoldoende aannemelijk dat het gebruik van de aanwezige trappen onaanvaardbaar is. Naar het voorlopige oordeel van de rechter moeten de trappen, gelet op de breedte, het aantal treden, de stevigheid, de leuningen en een plateau van behoorlijk formaat als voldoende vriendelijk worden aangemerkt.

LJ Nummer

BA7813

Bron: Rechtbank 's-Hertogenbosch Datum actualiteit: 21 juni 2007 Naar boven