Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Gebruikers Internet Adresboek krijgen `dotname' domeinnaam en OpenID account

Tilburg, 20 juni 2007 - Gebruikers van Het Internet Adresboek krijgen vanaf vandaag een gratis `dotname' (.name) domeinnaam. Om dit mogelijk te maken, is een samenwerking aangegaan met de Britse firma GNR (Global Name Registry) - de oprichters van de .name extensie.

Een `dotname' domeinnaam is specifiek voor persoonsnamen en wordt voor de gebruiker vastgelegd als www.jan.jansen.name. Ook krijgt de gebruiker het bijbehorende e-mailadres, bijvoorbeeld jan@jansen.name. Naast inschrijving bij Het Internet Adresboek ontvangt de gebruiker een OpenID account en een persoonlijke pagina met zijn of haar (internet)contactgegevens, HCard en RSS feed. De som van al deze toepassingen is de totale identiteit (Identity 2.0) van een persoon op internet.

E-mailadres voor het leven
Het persoonlijke e-mailadres dat behoort bij de `dotname' domeinnaam kan worden gekoppeld aan reeds bestaande e-mailadressen. Hierdoor heeft iedereen voor altijd hetzelfde e-mailadres, zelfs na verhuizing van internetprovider, stad of (gratis) e-maildienst (Hotmail, Gmail, Yahoo, etc).

Persoonlijk domein voor het leven
Aan de `dotname' domeinnaam is een persoonlijke pagina gekoppeld. Deze pagina bevat alle informatie die de gebruiker wil tonen, zoals sociale netwerken en online identiteiten waar de gebruiker bij aangesloten is. Daarnaast bevat de pagina open standaarden als een RSS feed en HCard microformat. Dit voor het delen van contactgegevens met andere gebruikers, websites en software als Microsoft Outlook.

OpenID account
Bij de inschrijving ontvangt de gebruiker ook een OpenID account dat alle bestaande logingegevens overbodig maakt. Wanneer een gebruiker over een OpenID account beschikt, kan hij of zij hiermee inloggen op allerlei verschillende websites. Eerder dit jaar maakte Het Internet Adresboek het als eerste Nederlandse website mogelijk om gebruik te maken van OpenID. Partijen als Microsoft, AOL en Digg hebben ook aangegeven OpenID te ondersteunen.


---

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht