Argumentenkaart voor Leven Lang Leren

21.06.2007 / 15:48 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kennisnet ict op school

Kennisnet ict op school

Den Haag, 21 juni 2007

Argumentenkaart voor Leven Lang Leren

Nederland moet innovatiever en inspirerender worden. Daarvoor moet de Nederlandse samenleving over de gehele linie wel wijzer, slimmer en vaardiger worden. En dat betekent leren, niet alleen volle weken op jonge leeftijd, maar ook in deeltijd gedurende de hele levensloop.

Vier organisaties, die het Nationaal Initiatief Lang Leve Leren! hebben gestart (Teleac/NOT, SURFfoundation, Kennisnet Ict op School en de Open Universiteit Nederland), hebben een Argumentenkaart over levenlang leren laten maken. De Argumentenkaart geeft een overzicht van wat er zoal gedaan moet worden om meer volwassen Nederlanders aan het leren te zetten. Daarvoor is nodig dat leren leuker wordt gemaakt, dat het voor mensen en bedrijven lonend is om te blijven leren, dat leren gecombineerd kan worden met werk en zorgtaken, en dat scholen, ROC s, hogescholen en universiteiten ook de goede vormen van levenlang leren aanbieden. Al deze zaken moeten ontwikkeld worden. Daarvoor is een Nationaal Actieprogramma Leven Lang Leren nodig. In de Argumentenkaart Leven Lang Leren wordt een eerste schets gegeven van dat nationale actieprogramma.

Concrete voorstellen
Op de kaart worden concrete voorstellen gedaan, bijvoorbeeld om iedere Nederlander de mogelijkheid te geven een eenvoudige test te doen op internet waarmee duidelijk wordt wat iemand al aan kennis en ervaring heeft, en welke mogelijkheden er zijn om eventueel verder te leren. Een ander voorbeeld is dat er in Nederland naast de Open Universiteit ook een Open MBO en een Open Hogeschool zouden moeten komen, waarin mensen op tijden die ze zelf kiezen aan een cursus kunnen beginnen, en dat op tijdstippen doen die het beste bij hen passen. De toegankelijkheid zou laagdrempelig moeten zijn, het aanbod flexibel, van hoge kwaliteit en gericht op begeleide zelfstudie.
Fred Mulder, voorzitter van de Kerngroep van het Nationaal Initiatief Lang Leve Leren!: In totaal staan er op de Argumentenkaart 27 voorstellen. Deze voorstellen worden de komende maanden met de onderwijsorganisaties, de sociale partners en de overheid besproken en verder uitgewerkt. Dit biedt het kabinet een prima mogelijkheid om de witte vlek op het terrein van levenlang leren in haar recente Beleidsprogramma te vervangen door een stevige actie. Waarmee het motto Samen werken, Samen leven kan worden aangevuld met Samen leren.

De Argumentenkaart is in opdracht en met inbreng van Het Nationaal Initiatief Lang Leve Leren en andere deskundigen gemaakt door De Argumentenfabriek. Tijdens de opening van het Academisch Jaar van de Open Universiteit Nederland op 21 juni 2007 in Studiecentrum Den Haag zal Frank Kalshoven van De Argumentenfabriek de kaart overhandigen aan de opdrachtgevers.

Voor de redactie:
Voor informatie kunt u contact opnemen met Ben Janssen, secretaris Nationaal Initiatief Lang Leve Leren! tel. O6-52351717

Exemplaren van de Argumentenkaart Leven Lang Leren op A-3 formaat kunnen worden opgevraagd bij:
Secretariaat Nationaal Initiatief Lang Leve Leren!
Postbus 2960
6401 DL Heerlen