GroenLinks

Spaanse gieren komen verhaal halen in Brussel

Vale gier 21 juni 2007

De afgelopen dagen bezocht een groep wel heel bijzondere toeristen Nederland en België. Het ging om een groep vale gieren, die door maatregelen van de Spaanse regio Aragón thuis geen voedsel meer konden vinden. GroenLinks/Groen! ondernam actie omdat deze maatregelen vermoedelijk in strijd zijn met de Europese vogelrichtlijn.

De Europese vogelrichtlijn stamt uit 1981 en heeft tot doel om de in Europa in het wild voorkomende vogelsoorten en hun leefomgeving te beschermen. De vale gier zit in de hoogste beschermingsgraad van deze richtlijn.

Schriftelijke vragen
Bart Staes, europarlementariër voor GroenLinks/Groen! heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie. Europa moet volgens hem ingrijpen, want de overheid van Aragón verbiedt boeren dode dieren op hun land te laten liggen. Dit terwijl dat al eeuwenlang gedaan wordt. De plaatselijke aaseters zijn daarvan afhankelijk, want de kadavers dienen als voedsel voor onder meer de vale gier. "Volgens de vogelrichtlijn hebben overheden juist een zorgplicht voor vale gieren. Maatregelen nemen, die leiden tot hongersnood onder de gieren, is allesbehalve zorgzaam", zegt Staes.

Europese verordening dierziektes
De overheid van het Spaanse Aragón beroept zich op een Europese verordening bedoeld om dierziektes te voorkomen. Hierin worden maatregelen genomen om verspreiding van bijvoorbeeld vogelpest, mond- en klauwzeer en de gekke koeienziekte tegen te gaan. Deze verordening zou het onmogelijk maken hele kadavers te laten liggen. "Nonsens. De verordening maakt een uitzondering als kadavers bestemd zijn als voedsel voor aaseters en de karkassen steekproefsgewijs getest zijn. Europa wordt hier weer eens als dekmantel gebruikt om dieronvriendelijke maatregelen goed te praten", aldus Staes.

Vale gier
Vale gieren zijn bijzondere vogels. Een volwassen exemplaar is ongeveer een meter lang. Hun spanwijdte kan oplopen tot 2,8 meter. In Europa komen ze voor in Frankrijk, Spanje en Portugal. Tot voor kort was de giersoort nog nooit in België of Nederland gesignaleerd. Dat is nu wel anders. Voor natuurliefhebbers mag het dan geweldig zijn om zo´n unicum mee te maken, voor de gieren zelf is het natuurlijk verschrikkelijk. Staes: "Ze zijn hier naartoe gekomen om voedsel te zoeken. Hopelijk zullen ze dat in de toekomst weer gewoon in hun natuurlijke habitat kunnen vinden."

Terug naar huis
Inmiddels is het grootste deel van de gieren de terugtocht naar Pyreneeën alweer begonnen. Er zijn nog een paar achterblijvers. Eén daarvan houdt zich schuil in een boom in het Brabantse Oss en ziet er verzwakt uit. De dierenambulance staat klaar voor het geval dat de gier uit de boom valt. Bart Staes: "Hopelijk loopt het ook met deze gier goed af. Ik hoop van harte dat de Europese Commissie ervoor zorgt dat situaties als deze zich in de toekomst niet meer zullen voordoen. De Europese Commissie moet de overheid van Aragón ertoe bewegen haar dieronvriendelijke maatregelen te herzien."

Zie ook:

* laatste nieuws via Google News

* dossier Natuurbehoud in Europa

* dossier Dierenwelzijn