Universiteit Twente


Persbericht - embargo tot woensdag 20 juni 18.00 uur

Van den Kroonenbergprijs voor Ambient Systems

Het Enschedese bedrijf Ambient Systems BV heeft de Van den Kroonenbergprijs 2007 voor jong ondernemerschap ontvangen. Het Universiteitsfonds van de Universiteit Twente reikte deze prijs woensdagmiddag (20 juni) in de Enschedese Grote Kerk uit, na de UT-Innovatielezing, die minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken daar uitsprak. Directeur en medeoprichter Paul Havinga nam de prijs in ontvangst.

Ambient Systems is in 2004 als spin-off onderneming van de Universiteit Twente opgericht en ontwikkelt intelligente draadloze sensornetwerken. De sensornetwerken zijn

opgebouwd uit sensoren die draadloos met elkaar verbonden zijn. De netwerken hebben vooral toepassingen in de logistiek. Zo wordt het systeem onder andere gebruikt bij het bewaken van temperaturen in de vleesverwerkende industrie, bij de opslag van bederfelijke waren en bij het bestrijden van muizenplagen. Ook kan het worden ingezet voor diefstalpreventie tijdens waardetransport (bijvoorbeeld kratten met laptops of mobiele telefoons), en voor klimaatbeheersing in gebouwen.

Directeur Paul Havinga promoveerde in 2000 aan de Universiteit Twente en werkt sinds de oprichting van Ambient in 2004 nog steeds in deeltijd bij de UT. Ambient heeft inmiddels 15 medewerkers, van wie de meesten aan de UT hebben gestudeerd. De UT is tevens medeaandeelhouder van Ambient Systems.

De jury noemt Ambient `een uitstekend voorbeeld van kennisvalorisatie' en vindt dat het bedrijf `een positieve bijdrage levert aan de profilering van de UT en aan Twente als technologisch hoogstaande regio.' Bovendien prijst de jury directeur Havinga voor zijn initiatief om een externe manager aan te trekken die het bedrijf verder moet laten groeien. `Het feit dat die keuze in veel gevallen niet wordt gemaakt, is vaak de reden dat verdere groei stagneert', aldus de jury.

De Van den Kroonenbergprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een ondernemer die een sterke binding heeft met de Universiteit Twente en zich onderscheidt door innovatieve producten of een vernieuwende bedrijfsvoering. De prijs is vernoemd naar voormalig rector magnificus en grondlegger van de ondernemende universiteit Harry van den Kroonenberg en is dit jaar voor de 24^e keer uitgereikt. De winnaar krijgt 4500 euro en een award die is ontworpen door kunstenares Mohana van den Kroonenberg, dochter van de naamgever van de prijs.

Noot voor de pers:

De uitreiking van de Van den Kroonenbergprijs vindt woensdag 20 juni plaats in de Grote Kerk te Enschede, aansluitend aan de UT-Innovatielezing (aanvang 17.00 uur) die toegankelijk is voor genodigden en voor vertegenwoordigers van de pers. Meer informatie over het Universiteitsfonds Twente: www.utwente.nl/ufonds. Over Ambient Systems: www.ambient-systems.net, contactpersoon Paul Havinga CTO, 053 4614702, paul.havinga@ambient-systems.net of Hans van der Hoek CEO, 053 4614702, hans.vanderhoek@ambient-systems.net. Contactpersoon Bureau Communicatie UT: drs. Menno van Duuren, 053 489 2210, m.vanduuren@utwente.nl.

Top
Laatst gewijzigd op 21-06-2007 15:29:26 door Webmaster