Gemeente Breda

Nieuwe erfgoedvisie: integrale aanpak om Bredase historie te koesteren

Het college van burgemeester en wethouders van Breda presenteert in concept een nieuwe visie op het beheren en uitdragen van resten uit het rijke Bredase verleden.

Archeologie, cultuurhistorie en monumenten herinneren aan lang vervlogen tijden en benadrukken het bijzondere karakter van stad en omgeving. De historische context, waarbinnen eigentijdse stedelijke ontwikkelingen en activiteiten plaatsvinden, maakt dat Breda zich ten opzichte van andere steden positief kan onderscheiden. De typisch Bredase sfeer en setting trekt jaarlijks vele bezoekers. Vanuit de nieuwe visie en bijbehorende activiteiten kan dit Bredase pluspunt beter beheerd en gecommuniceerd worden.

integraal

Architectuur en kwaliteit van openbare ruimte worden in de visie eveneens uitgewerkt als beeldbepalende factoren. Daarbij gaat het zowel om het koesteren van het verleden als om een visie op eigentijdse architectuur. Ook daarmee wil Breda zich onderscheiden ten opzichte van andere steden. De visie gaat uit van een integrale benadering en benadrukt het belang van culturele planologie. In de integrale aanpak zijn tevens specifieke rollen weggelegd voor welstand en bouw- en woningtoezicht. Erfgoed wordt beschouwd als middel om de identiteit van Breda te versterken en is in het verlengde daarvan een belangrijke factor in het doorontwikkelen van het imago van de stad. In de conceptvisie gaat daarom veel aandacht uit naar communicatie. Een integrale visie en een integrale aanpak vormen de garantie voor een evenwichtige stedenbouwkundige ontwikkeling: een moderne stad, die trots is op haar verleden. Het is voor het eerst dat een stad zo'n integrale visie en geïntegreerde aanpak op erfgoed presenteert.

flexibel

Het streven is de monumentale kwaliteit van de stad goed te beheren en in zo breed mogelijke kring bekend te maken. Tegelijkertijd biedt de visie een afwegingskader om daar waar wenselijk en mogelijk flexibel met monumentale waarden om te gaan. De dynamiek van het leven en werken in de stad is niet ondergeschikt aan het beheer van erfgoed. Juist het leven met erfgoed maakt Breda aantrekkelijk.

wetgeving

Met de visie `Erfgoed in context' voldoet Breda aan Europese wetgeving (Maltawetgeving), aan nationale wetgeving (nieuwe Monumentenwet) en wordt ook op provinciaal, regionaal en gemeentelijk niveau voldaan aan de wens om op verantwoorde wijze om te gaan met schatten uit het verleden en ook voor de toekomst aanwas van erfgoed te waarborgen.

activiteiten

De visie geeft tal van activiteiten aan om de aantrekkingskracht van Breda verder te versterken. Zo wordt voor de historische binnenstad het belang van een stringent reclamebeleid, een doordacht verlichtingsplan aangegeven en een goede ontwikkeling van het `dwaalmilieu' rondom het historisch centrum aangegeven. Ook het landschap -beekdalen en singels verweven met het omringende gevarieerde landschap- krijgt ruim aandacht in de visie. Hetzelfde geldt voor de kwaliteit van de openbare ruimte en kunsttoepassingen. Architectuur is nadrukkelijk meegenomen om ook met het oog op de toekomst te sturen op kwaliteit, behoud en aangroei van erfgoed. Tot slot wordt gepleit voor meer kennisontwikkeling en intensieve communicatie. Het laatste ook in relatie tot city marketing, waarbij onder meer de relatie met het geslacht Nassau wordt benadrukt. Voor het uitwerken van de visie en het realiseren van de activiteiten heeft het college bij het collegeprogramma `Kiezen voor elkaar' voor de periode tot 2010 EUR1,5 miljoen beschikbaar gesteld. Voor lopende activiteiten in 2007 is daarvan circa EUR400.000,- gereserveerd. De resterende EUR 1,1 miljoen wordt ingezet zodra de erfgoedvisie definitief is vastgesteld.

procedure De conceptvisie wordt door het college aangeboden aan de raadscommissie bouwen en wonen. Direct na het zomerreces wordt de visie daar besproken, waarna het college de visie -al dan niet met aanpassingen- vrijgeeft voor consultatie. De inspraakperiode loopt tot eind september. Belanghebbenden worden actief uitgenodigd om hun reactie te geven. Naar verwachting kan de gemeenteraad de erfgoedvisie eind 2007 definitief vaststellen.

Breda, 21 juni 2007