Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Uitreiking 1000ste certificaat cursus Interne Cultuurcoördinator aan leerkracht van basisschool Leyenbroek in Sittard

Op 21 juni ontvangt Christ Grijsbach van basisschool Leyenbroek uit Sittard het 1000ste certificaat van de cursus voor Interne Cultuurcoördinator (ICC). De cursus ICC is voor leerkrachten van basisscholen en educatief medewerkers van culturele instellingen. De ICC is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het cultuurbeleid en het culturele programma van de school, in samenhang met het onderwijsprogramma en de visie van de school. De ICC is vaak ook de contactpersoon voor culturele instellingen. Joop Mols, een van de landelijke ICC-projectleiders, reikt het 1000ste certificaat uit om 15.30 uur bij Artamuse in Sittard. René Lebens, adjunct-directeur van Artamuse - centrum voor muziek, dans en cultuureducatie Sittard-Geleen - en intitiatiefnemer van de cursus en Jos Stalmeijer, beleidsambtenaar cultuur van de provincie Limburg komen om Christ Grijsbach te feliciteren.

Door mensen speciaal op te leiden tot Interne Cultuurcoördinator, hoopt de opdrachtgever van de cursus, het ministerie van OCW, een professionaliseringsslag te kunnen maken in het cultuurbeleid van onderwijsinstellingen. Edventure, de koepelorganisatie van onderwijsbegeleidingsdiensten, Kunstconnectie, de koepel van cultuureducatieinstellingen en Erfgoed Nederland, expertiseorganisatie voor erfgoed en educatie leveren de docenten van de cursussen. De projectleiders van de ICC-cursus hebben ruim 250 bij deze organisaties aangesloten leden opgeleid tot gecertificeerde trainers voor heel Nederland en keuren vervolgens de aanpak, inhoud en organisatie van de cursus die deze trainers gaan geven. In de cursus, die varieert van vijf tot negen dagdelen, en wordt gegeven door trainers van minimaal twee van de drie koepels, staat de ontmoeting tussen het onderwijs en de culturele instellingen in de regio centraal. Kennis, inzicht, best practices en onderlinge uitwisseling geven de interne cultuurcoördinator houvast om een goede infrastructuur voor cultuureducatie in en om de school te ontwikkelen. Elke deelnemer schrijft een cultuurbeleidsplan voor de eigen school. Integratie met andere vakken, netwerken en deskundigheidsbevordering van collega's zijn daarin opgenomen. De eindpresentatie van het cultuurbeleidsplan op de laatste cursusdag is een voorwaarde voor het ontvangen van het ICC-certificaat.

Cultuurnetwerk Nederland organiseert de deskundigheidsbevordering voor ICC'ers. Vanaf juli kunnen ICC'ers achtergrondinformatie, nieuws en best practices halen van de website www.cultuurcoördinator.nl. Een digitaal magazine maakt de ICC'ers daarop attent. Trainers en ICC'ers kunnen gebruik maken van extra workshops en netwerkdagen. In januari 2008 vindt de eerst Culturele Onderwijs Tentoonstelling (COT) plaats, een netwerk- en workshopdag voor ICC'ers en trainers.



Ingezonden persbericht