D66

Kabinet houdt vast aan verbod op kweken van embryonale stamcellen

21 juni 2007

Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over de Embryowet. Het ging over de vraag of het verbod op het kweken van embryonale stamcellen voor onderzoek moet worden opgeheven. Het kabinet is tegen het opheffen van het verbod.

D66 pleit al lange tijd voor opheffing van het verbod. Zo hebben de Democraten twee weken geleden een hoorzitting georganiseerd met deskundigen uit het veld. Gepraat werd over het nut en de noodzaak van handhaving van het verbod. De deskundigen gaven aan dat het verbod op kweken van embryonale stamcellen het onderzoek naar bijvoorbeeld het ontstaan van ziektes en ontwikkelen van medicijnen stagneert. Zij pleitten voor een opheffing van het verbod.

Maar alle deskundigen ten spijt houdt het kabinet toch vast aan het verbod. D66 betreurt dit. D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya: `Een verbod op het kweken van embryonale stamcellen beperkt de vooruitgang, innovatie en kennisontwikkeling. En het doet vooral geen recht aan de kinderwens en de hoop op gezondheid van velen'. Door embryonaal stamcelonderzoek kunnen Ivf-behandelingen verbeterd worden. Momenteel wordt al 4% van de kinderen geboren na een vruchtbaarheidsbehandeling. Vanwege de oprukkende obesitas-epidemie zal dit cijfer alleen maar stijgen. Ook bestaan er grote medische verwachtingen ten aanzien van de genezing van ziektes als kanker, Alzheimer en diabetes.

D66 ziet zich gesteund door de SP en de VVD. De Democraten betreuren het dat de PvdA zich nu schaart aan de kant van het CDA en de ChristenUnie, terwijl ze voorheen ook was voor het opheffen van het verbod op het kweken van embryonale stamcellen.

1.

Meer over...

* Embryo's kweken onder strikte voorwaarden

---