wetenschap ziet baanbrekende mogelijkheden lichtpadtechnologie

21.06.2007 / 17:54 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Surfnet bv

Surfnet bv

Vijf onderzoeksprojecten winnen SURFnet/NWO hoofdprijs

Utrecht, 21 juni 2007: Vijf Nederlandse onderzoeksprojecten hebben vandaag de hoofdprijs gewonnen in de lichtpadenwedstrijd 'Enlighten your research' van SURFnet en NWO. Met deze prijs krijgen de wetenschappers de beschikking over een lichtpad en 20.000 euro om het gebruik van het lichtpad goed in te bedden in hun onderzoek.

De prijswinnaars zijn:


- Radiologische beelddistributie in het NELSON longkanker screening onderzoek Universitair Medisch Centrum Groningen en Universitair Medisch Centrum Utrecht, met als hoofdaanvrager dr.ir. P.M.A. van Ooijen uit Groningen.

- Lichtpad voor groot-volume, genoom-brede analyses van Amyotrofische Lateraal Sclerose (ALS) - Universitair Medisch Centrum Utrecht en the University of California, Los Angeles met als hoofdaanvrager de Utrechtse onderzoeker dr. J. Veldink.
- Intelligent cameratoezicht van het Arke Stadion - Een project van het Telematica Instituut, Universiteit Twente, Politie Regio Twente, FC Twente, Nederlands-Duitse Internet Exchange enTXchange. Hoofdaanvrager voor dit lichtpad is dr. ir. W. Teeuw van het Telematica Instituut.

- Elektronenmicroscopie via lichtpaden - Leids Universitair Medisch Centrum, Technische Universiteit Eindhoven en SARA. De Leidse onderzoeker dr. J. Valentijn sluit drie onderzoeksinstellingen aan voor het delen van meetinstrumenten.
- Visualisatie van klimaatgegevens op afstand in hoge resolutie met pixel-streaming - Een lichtpad tussen de Universiteit Utrecht en SARA in Amsterdam met als hoofdaanvrager prof. H. Dijkstra van het ESSENCE project van de Universiteit Utrecht.

De prijswinnaars komen uit verschillende wetenschappelijke disciplines en kenmerken zich door hoge maatschappelijke relevantie. De inzendingen voor deze eerste editie van de lichtpadenwedstrijd Enlighten your Research tonen aan dat wetenschappers zich bewust zijn van de toegevoegde waarde van lichtpaden voor hun onderzoek, bijvoorbeeld door het delen van schaarse resources zoals meetinstrumenten. De wetenschappers verwachten dat hun lichtpad zal bijdragen aan versnelling of verbetering van hun onderzoek.

De lichtpadenwedstrijd 'Enlighten Your Research' is door SURFnet in samenwerking met NWO opgezet met het doel om het gebruik van lichtpaden als middel voor wetenschappelijk onderzoek te stimuleren. Een lichtpad is een nieuwe functionaliteit van het hybride netwerk SURFnet6 en kenmerkt zich door een hoge doorvoersnelheid en betrouwbaarheid, een lage en zeer constante net-werkvertraging en een hoge mate van veiligheid. Deze eigenschappen maken lichtpaden geschikt voor wetenschappelijk onderzoek en bieden Nederlandse onderzoekers de mogelijkheid om hierbij nieuwe wegen in te slaan.

Voor meer informatie en het juryrapport surft u naar lichtpad.surfnet.nl

Over SURFnet
SURFnet maakt grensverleggend onderwijs en onderzoek mogelijk. Wij ontwikkelen en exploiteren het landelijke netwerk SURFnet6 en bieden innovatieve diensten op het gebied van beveiliging, authenticatie en autorisatie, groepscommunicatie en video. Meer dan 750.000 wetenschappers, docenten en studenten van het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland hebben via SURFnet6 dagelijks toegang tot het internet. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen nationaal en internationaal samenwerken aan innovatieve ICT-voorzieningen.

Over NWO
NWO werkt aan de toekomst van de wetenschap in Nederland. Samen met wetenschappers, (inter)nationale wetenschapsorganisaties en bedrijven ontwikkelt en financiert NWO onderzoeksprogramma's van topkwaliteit. Met subsidie van NWO werken zo'n 4.500 onderzoekers bij universiteiten en (NWO-)instituten. Het basisbudget bedraagt ruim 400 miljoen euro per jaar.


Noot voor de redactie (