Gemeente Hardenberg

Hardenberg concentreert maatregelen tegen hondenpoepoverlast

Donderdag 21 juni 2007

De gemeente Hardenberg concentreert de maatregelen tegen de overlast van hondenpoep in de openbare ruimte, op die plaatsen waar de overlast het grootst is. In de afgelopen periode heeft de gemeente Hardenberg de inzet van de hondenpoepzuiger geëvalueerd en de overlast van hondenpoep in de gemeente in kaart gebracht. Naar aanleiding hiervan wordt de inzet van de hondenpoepzuiger geconcentreerd en wijst de gemeente op diverse plaatsen in de gemeente uitlaatstroken aan.

De overlast van hondenpoep in de directe leefomgeving is voor inwoners van de gemeente Hardenberg een ergernis. Dit bleek vorig jaar uit de resultaten van het Internetpanel Hardenberg. Mede naar aanleiding van deze resultaten en de ambitie van de gemeente Hardenberg om het grondgebied schoon te houden is destijds een aantal maatregelen voorgesteld om de overlast van hondenpoep in de openbare ruimte tegen te gaan. Zo is de afdeling Beheer Openbare Ruimte van de gemeente in november vorig jaar gestart met de inzet van een hondenpoepzuiger.

In de afgelopen periode heeft de gemeente Hardenberg, met medewerking van de Plaatselijk Belangen, de overlast van hondenpoep in de gemeente en de eventuele behoefte aan speciale uitlaatstroken in kaart gebracht. Uit deze inventarisatie bleek, in tegenstelling tot de resultaten uit het Internetpanel, de overlast van hondenpoep niet als een zeer groot probleem te worden ervaren. Ook was de behoefte aan speciale uitlaatstroken minder groot dan verwacht. Wel zijn door de Plaatselijk Belangen enkele specifieke plekken genoemd waar behoefte is aan een uitlaatstrook.

Ook de inzet van de hondenpoepzuiger in de afgelopen periode geëvalueerd. Uit de evaluatie kwam naar voren dat het werkgebied van de zuiger volgens de huidige routing erg groot is en de bezoekfrequentie erg laag. Door te focussen op probleemgebieden kan de hondenpoepzuiger een stuk effectiever ingezet worden.

Naar aanleiding van de inventarisatie van de hondenpoepproblematiek, heeft het Hardenbergse college besloten de hondenpoepzuiger geconcentreerd in te zetten op plaatsen waar veel overlast ervaren wordt. Deze plaatsen liggen vooral binnen de bebouwde kom van Hardenberg, Dedemsvaart en Gramsbergen. Bovendien worden meerdere plaatsen in de gemeente als uitlaatstrook aangewezen. Als er meldingen binnenkomen van overlast, worden deze zo snel mogelijk opgelost door de mogelijke inzet van de hondenpoepzuiger.

De uitlaatstroken die worden ingesteld liggen in Hardenberg, Dedemsvaart en Gramsbergen en worden duidelijk aangegeven met borden en een specifieke opsluitband. Hondenbezitters die hun hond, in de buurt van een hondenuitlaatstrook binnen de bebouwde kom, toch buiten de strook uitlaten en zo overlast veroorzaken, riskeren een boete van 50 euro. De boete bedraagt zelfs 75 euro voor hondenbezitters die hun huisdier uitlaten nabij een speelplaats. De bijzondere opsporingsambtenaren van de gemeente zien hier op toe.

De maatregelen gaan op 1 september in.