Gemeente Hardenberg

College stelt uitgangspunten vast voor verantwoorde keuzes onderhoud wegen

Donderdag 21 juni 2007

Het Hardenbergse college van burgemeester en wethouders heeft een aantal uitgangspunten vastgesteld op basis waarvan verantwoorde keuzes voor het onderhoud van de gemeentelijke wegen gemaakt kunnen worden. Zo blijft de gemeente het wegbeheersysteem gebruiken en wordt onderhoud aan wegen zoveel mogelijk gecombineerd met (herinrichtings)projecten en overige onderhoudswerkzaamheden. Het onderhoudsbudget van anderhalf miljoen euro is leidend voor het opstellen van het onderhoudsprogramma.

In de gemeente Hardenberg ligt een gemeentelijk wegennet van zon 900 kilometer lang. De gemeente Hardenberg is wegbeheerder van deze wegen en is daarom verplicht deze wegen in redelijk staat duurzaam te onderhouden. Jaarlijks is zon anderhalf miljoen euro beschikbaar voor het onderhoud aan de gemeentelijke wegen. Eén van de doelstellingen uit het meerjarenprogramma van de gemeente Hardenberg is het bevorderen van een veilige en leefbare woonomgeving, met als ambitie een fysieke leefomgeving die schoon, heel en veilig is. In dat kader streeft het college van burgemeester en wethouders naar een goede balans tussen de vraag naar onderhoud aan gemeentelijke wegen en de beschikbare (financiële) middelen. Daarom heeft het college nu een aantal uitgangspunten vastgesteld op basis waarvan verantwoorde keuzes voor het onderhoud van de gemeentelijke wegen gemaakt kunnen worden.

Het beheer en onderhoud van wegen begint volgens burgemeester en wethouders met het bewust ontwerpen van de infrastructuur en de keuze voor duurzame materialen van hoge kwaliteit. Als het gaat om het onderhoud aan wegen, geldt zoveel mogelijk een integrale aanpak. Dit betekent dat onderhoud zoveel mogelijk gecombineerd wordt met andere werkzaamheden, bijvoorbeeld aan de riolering. Dit werkt efficiënt, kostenbesparend en zorgt voor zo min mogelijk overlast. Deze aanpak wordt voortgezet, waarbij één keer per jaar de diverse onderhoudsplannen op elkaar afgestemd moeten worden om te kijken of een integrale aanpak mogelijk is. Het onderhoudsbudget van anderhalf miljoen euro is volgens het college leidend voor het opstellen van het onderhoudsprogramma voor de komende jaren.

De gemeente Hardenberg beschikt over een gecertificeerd geautomatiseerd wegbeheersysteem. Met behulp hiervan kan worden beoordeeld of en wanneer onderhoud aan de wegverharding noodzakelijk is. Dit systeem wordt gevoed met kwaliteitsbeoordelingen van de wegverharding uit het 'veld'. De in het systeem vastgelegde onderhoudsrichtlijnen blijven de basis vormen voor te nemen onderhoudsmaatregelen. In aanvulling hierop houdt de gemeente Hardenberg ieder kwartaal een wegenschouw. Deze schouw gaat verder dan de wegverharding, en beoordeelt ook zaken als wegbebakening, verlichting en bermen. Schades die hieruit naar voren komen, kunnen vaak met klein onderhoud snel worden hersteld, waardoor groot onderhoud kan worden uitgesteld. Deze gegevens zijn volgens het college, naast de gegevens uit het wegbeheersysteem, medebepalend voor het jaarlijks op te stellen onderhoudsplan.

Alle wegen in de gemeente zijn gecategoriseerd in verschillende wegtypen als het gaat om verkeersgebruik, opbouw, wegbreedte en functie. Deze indeling wordt gebruikt om de juiste prioriteiten voor het onderhoud te stellen. De laagste categorie wegen, dit zijn met name klinker-landbouwwegen, worden uitsluitend op ad-hoc basis aangepakt. Verder wordt hier nagenoeg geen onderhoud verricht.

Voor wat betreft de registratie van meldingen over het wegennet bij het Meldpunt Openbare Ruimte, stelt het college vast dat de afhandeling hiervan goed is ingebed in de organisatie. Deze meldingen worden meegenomen bij het opstellen van onderhoudsplannen.

Natuurlijk spelen ook maatschappelijke en politieke ontwikkelingen een rol bij het onderhoud aan het gemeentelijke wegennet. Hierbij valt te denken aan wensen of aanbevelingen van bijvoorbeeld plaatselijk belangenorganisatie of politiek/bestuurlijke wensen. Hiermee wil het college rekening houden bij de bij de keuzebepaling en prioritering.

Het college stelt vast, mede naar aanleiding van de resultaten uit het internetpanel, dat de bevolking over het algemeen genomen redelijk tevreden is over de wijze waarop het onderhoud aan de wegen wordt uitgevoerd en dat daarmee het huidige technische onderhoudsniveau acceptabel is. Esthetische aspecten zijn daarbij in dit kader niet maatgevend voor de prioritering.

Nu de bestuurlijke uitgangspunten voor een verantwoorde besluitvorming zijn vastgesteld zal de komende jaren worden gewerkt aan een systeem waarbij de gewenste kwaliteit van de wegen per gebied en wegtype zal worden vastgesteld, waarna een meerjarenprogramma voor het onderhoud van de gemeentelijke wegen kan worden opgesteld. Het jaarprogramma voor 2007 is op basis van de bestuurlijke uitgangspunten inmiddels vastgesteld en de uitvoering ervan is in voorbereiding.