Gemeente Hardenberg

Gemeente verhoogt niveau toezicht en handhaving bij bouw

Donderdag 21 juni 2007

De gemeente Hardenberg verhoogt het niveau van het toezicht op en de handhaving van de bouwregelgeving. Daarom zet de gemeente twee extra medewerkers voor toezicht en handhaving bij bouwprojecten in Hardenberg. Met name bouwprojecten en -werken die momenteel in uitvoering zijn, worden de komende jaren strenger gecontroleerd.

De gemeentelijke overheid is verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de wettelijke bouwregelgeving. In het meerjarenprogramma van de gemeente Hardenberg heeft de gemeente bij programmalijn Veiligheid en Openbare Ruimte de ambitie geformuleerd dat er minder overtredingen van regelgeving plaatsvinden door actieve communicatie en gerichte controles. Daarom heeft de gemeenteraad in november vorig jaar, met het vaststellen van de begroting voor 2007, bepaald dat voor de komende vier jaar in het kader van nieuw beleid extra geld beschikbaar is voor twee extra medewerkers die ingezet worden voor toezicht op en handhaving van de bouwregelgeving.

Op dit moment heeft de gemeente Hardenberg al twee medewerkers in dienst die toezicht houden op bouwwerken en de bouwregels handhaven. In de hele gemeente wordt momenteel volop gebouwd en ook in de komende jaren wordt nog veel extra gebouwd. Daarom geeft het college van burgemeester en wethouders hoge prioriteit aan de invulling van de extra controles. Door de inzet van twee extra medewerkers, is het voor de gemeente Hardenberg met name mogelijk de bouwwerken die in uitvoering zijn te controleren. De gemeente Hardenberg verwacht door deze intensivering van de controles geen extra werkdruk op de juridische medewerkers die in de back-office werken. De ervaring leert dat in de meeste gevallen na constatering van een onvolkomenheid of overtreding, dit ter plekke wordt opgelost zodat aan de regelgeving wordt voldaan.

De gemeenteraad heeft in het kader van nieuw beleid voor de komende vier jaar 240.00 euro beschikbaar gesteld voor de tijdelijke uitbreiding van de formatie. De overige kosten worden uit de opbrengsten van de bouwleges gefinancierd. De gemeente start nog voor de zomervakantie met de werving en selectie van de technisch medewerkers bouw- en woningtoezicht.

Overigens verscheen onlangs ook een rapport van de VROM-inspectie waaruit bleek dat het toezicht en handhaving bij de bouw bij veel gemeenten nog te wensen overlaat. De gemeente Hardenberg heeft vorig jaar al besloten het toezicht en de handhaving te intensiveren en verwacht dat deze maatregel bijdraagt aan het halen van de in het meerjarenprogramma gestelde ambitie.

Bouwbesluit 2003