Gemeente Lochem


Gemeente Lochem vervangt riolering

Geen regenwater meer in het riool

Half juli start de gemeente Lochem met het vervangen van de riolering in de Wilhelminalaan, Van Hogendorplaan, Hugo de Grootlaan en Schimmelpennicklaan in Lochem. Tegelijkertijd start ook het project 'Anders omgaan met regenwater'. Hierbij wordt de riolering zo aangepast dat schoon regenwater niet meer in de riolering verdwijnt maar afgevoerd wordt naar sloten en vijvers of rechtstreeks in de bodem verdwijnt. Meedoen aan dit project is geheel vrijwillig.

Maandagavond 18 juni werden de bewoners van de betreffende straten geïnformeerd over de werkzaamheden en wat meedoen aan het project 'Anders omgaan met regenwater' voor hen betekent.

Wat gaat er gebeuren?
De gemeente Lochem begint met het vervangen van de oude riolering. Tegelijkertijd kunnen bewoners het regenwater wat nu nog via de regenpijp het riool instroomt laten afkoppelen. Afkoppelen houdt in dat het relatief schone regenwater gescheiden wordt van vuil rioolwater. Het regenwater dat op daken en wegen valt wordt opgevangen en in de bodem geïnfiltreerd of naar oppervlaktewater (sloten en vijvers) geleid. Zo bestrijden we wateroverlast, wordt de vuiluitstoot op het oppervlaktewater verminderd en gaan we verdroging van de bodem tegen. Op deze wijze leveren we daadwerkelijk een bijdrage aan het verbeteren van onze leefomgeving. De werkzaamheden worden, in samenwerking met de gemeente, uitgevoerd door

Hoe wordt er afgekoppeld?
Er zijn verschillende manieren van afkoppelen. Onderscheid wordt gemaakt tussen bovengrondse en ondergrondse afvoer van regenwater en tussen infiltratie in de bodem en berging in oppervlaktewater. In de Wilhelminalaan, Van Hogendorplaan, Hugo de Grootlaan en de Schimmelpennicklaan wordt na afloop van de werkzaamheden het regenwater ondergronds afgevoerd en geïnfiltreerd in de bodem.