Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 21 juni 2007

Prof. dr. Bart Tromp onverwacht overleden

Gepubliceerd op 21 juni 2007

Op woensdag 20 juni is Bart Tromp overleden. Bart Tromp was sinds 1988 bijzonder hoogleraar Theorie en geschiedenis van de internationale betrekkingen, vanwege het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken. Het bestuur van de Faculteit der Geesteswetenschappen, zijn naaste collega's van de leerstoelgroep Nieuwste Geschiedenis en andere collega's van de UvA betreuren zijn onverwacht overlijden. Hij was een geliefd docent en collega.

Tromp was een man van uitzonderlijke intellectuele gaven, die ook in zijn wetenschappelijke werk als socioloog, politicoloog en historicus tot uitdrukking kwamen. Eruditie, veelzijdigheid en beheersing gingen in zijn geschriften samen met een speelsheid die de indruk kon wekken dat Tromp niet serieus was. In zijn gedrevenheid en zijn kwaliteitsgevoel was Tromp echter de ernst in optima forma. Tromp gaf als bijzonder hoogleraar aan onze faculteit colleges, de laatste jaren in het Masterprogramma Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen. Hij combineerde zijn functie aan deze faculteit met een hoofddocentschap Politicologie aan de Universiteit van Leiden. Als docent was hij bijzonder populair. Vooral zijn college over de Eerste Wereldoorlog trok jaarlijks een studentenaantal dat menig collega afgunstig maakte. Daarnaast was hij ook actief als promotor.

Behalve als schrijver van wetenschappelijk werk was Tromp werkzaam als politiek essayist en columnist. In zijn wekelijkse rubriek in Het Parool gaf hij commentaar op actuele politieke gebeurtenissen. Behalve intellectueel begaafd, toonde Tromp zich ook zeer geëngageerd. Als gepassioneerd sociaal-democraat bleef hij de PvdA trouw, maar het was een soort loyaliteit die hem niet populair maakte. Hij bleef een buitenstaander, vaak afgewezen als spelbreker, maar mensen als Max van der Stoel en Joop den Uyl hadden grote waardering voor zijn scherpe inzicht in historische en politieke verhoudingen.

Tromp was voor alles een `character': een uitgesproken persoonlijkheid die zijn onafhankelijke oordeel koesterde als zijn meest dierbare bezit. Ook op wetenschappelijke symposia in het buitenland werd zijn scherpe geest hogelijk gewaardeerd. Met Bart Tromp overlijdt een man met een karakteristieke persoonlijkheid en een zeldzame intellectuele allure.

Ronald Havenaar
Bron: UvA Persvoorlichting