Al Gore schenkt prijs duurzame energie aan Nederlandse ingenieur


Prijs beloont ontwikkeling innovatieve waterpomp in Filipijnen

LEIDEN, 20070619 -- De Nederlandse ontwikkelingswerker Auke Idzenga zal later deze maand uit handen van Al Gore de Ashden Award for Sustainable Energy ontvangen voor zijn werk aan de Philipijnse waterrampomp, een innovatieve waterpomp met groot potentieel in ontwikkelingslanden. De prijs, die jaarlijks wordt toegekend aan vindingrijke duurzame-energie toepassingen in ontwikkelingslanden, zal op 21 juni door Gore tijdens een ceremony in de Royal Geographical Society in Londen worden overhandigd. Volgens Gore is de prijs "een krachtige herinnering dat goed vormgegeven en uitgevoerde initiativen op het gebied van lokale duurzame energie klimaatverandering kunnen aanpakken, en tegelijkertijd in de behoeften van lokale gemeenschappen voorzien."

Idzenga is één van de oprichters van de organisatie AIFDI (Alternative Indigenous Development Foundation Inc.) op het Filipijnse eiland Negros. Hij ontwikkelde de waterrampomp samen met technici van AIFDI en met met organisaties die onder andere worden gesteund door de Nederlandse ontwikkelingsorganisatie Connect International. Onder leiding van Idzenga zijn gedurende de laatste tien jaar 98 pompen geïnstalleerd in 68 dorpen, die samen meer dan 15.000 mensen van schoon water voorzien, en grote stukken land irrigeren. "Onze installaties hebben geen operationele kosten, werken 24 uur per dag, hebben een lange levensduur, en reserve-onderdelen zijn goedkoop", aldus Aladino Moraca, directeur van AIDFI.

Foto: groep Filipijnse kinderen rond de door Idzenga ontwikkelde pomp: www.ashdenawards.org/images/2007/big/aid/02.jpg

De door Idzenga ontwikkelde pomp werkt volgens het "waterram" principe, waarbij de kracht van stromend water in een beek of rivier wordt gebruikt om een kleine fractie van het water tot 200 meter hoog op te pompen, en het soms tot een kilometer verderop te verplaatsen. Het principe, dat al 300 jaar bekend is, werd door Idzenga en zijn Filipijnse collega's verder ontwikkeld en omgezet in een duurzaam ontwerp dat met lokale vaardigheden en materialen kan worden gemaakt en onderhouden. "Eerst geloofde ik niet dat het kon werken", aldus Pedro Zayco Jr, de burgemeester van een lokale stad. "Hoe kun je water hoger brengen dan het was zonder energie? Maar weet je, zien is geloven." Willy Granada, voorzitter van de Tara Small Farmers Cooperation zei: "Kijk naar al mijn tomaten! Ze zouden hier nooit zijn zonder die pomp. En sommige mensen hebben nu kippen, en varkens. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen als je water hebt."

Veel bewoners van bergdorpen in de Filipijnen hebben geen toegang tot schoon water. De nieuwe pomp heeft sterk bijgedragen aan de productiviteit van vrouwen en kinderen, die traditioneel de taak hebben om dagelijks in jerrycans tientallen liters water te halen voor huishoudelijk gebruik, vaak van bronnen en stroompjes die alleen via stijle hellingen bereikbaar zijn. De nieuw vrijgekomen tijd wordt productief besteed aan het houden van kippen en kleinvee, het verzorgen van een groentetuin, en extra onderwijs. Het prijzengeld zal worden gebruikt om plaatsing van pompen te financieren met microkredieten, meer installatieteams op te zetten, de voordelen van de techniek te promoten, en om andere groepen buiten de Filipijnen te helpen de pomp te fabriceren.

Dit nieuwe model waterpomp is één voorbeeld van een nieuwe generatie kleinschalige en betaalbare watertechnieken die de potentie hebben een grote bijdrage te leveren aan het halen van de watermilleniumdoelstelling: het per 2015 halveren van het aantal mensen zonder toegang tot schoon drinkwater. Aangezien 70% van de doelgroep van deze doelstelling op het platteland woont, zijn kleinschalige techieken, die op grote schaal wordern toegepast, de sleutel tot een betere watervoorziening. Een ander voorbeeld is de touwpomp, een pomp die ook verbeterd is met Nederlandse ontwikkelingshulp, en waarvan er nu reeds 60.000 geplaatst zijn in Nicaragua, en 10.000 in andere gebieden, waaronder Afrika. In totaal heeft deze Nederlandse hulp bijgedragen aan de watervoorziening van ruim 1.5 miljoen mensen.





Connect International