Bewegwijzering Rijkswegen Nederland gerestyled


Resultaten van proef bij knooppunt Velperbroek zijn goed

ROTTERDAM, 20070621 -- Na 30 jaar wordt de bewegwijzering van alle Rijkswegen op een aantal fundamentele punten tegelijk aangepast. De aanpassing van de bewegwijzering is een onderdeel van het project Fileproef van Rijkswaterstaat, met als doel het verminderen van het fileleed in Nederland.

De eerste resultaten van de pilot bij knooppunt Velperbroek zijn goed: de nieuwe bewegwijzering heeft een aantoonbaar positief effect op het verminderen van de files; files ontstaan nog wel, maar zijn minder lang en sneller opgelost dan in de oude situatie.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Rijkswaterstaat, AVV heeft ontwerpbureau TPOStudios ingeschakeld voor een van de meest ingrijpende bewegwijzeringsprojecten sinds 30 jaar.

TPO Studios is verantwoordelijk voor het ontwerp van de bewegwijzering en heeft in samenwerking met Rijkswaterstaat gekozen voor een ander systeem van verwijzen. Door te verwijzen op manoeuvreniveau wordt het te verwachten wegbeeld gekoppeld aan de bestemmingen, hierdoor wordt de wegcapaciteit beter benut dan voorheen.

Het nieuwe ontwerp is afgestemd op Europese richtlijnen zonder teveel af te wijken van de uitstraling/vormgeving van onze huidige bewegwijzering. Zo is er is onder andere gekozen om de `Nederlandse' bies, inclusief de ronde hoeken, te handhaven.

Ook zullen het huidige lettertype en de huidige vormgeving van de pijlkop gehandhaafd blijven in verband met bewezen optimale leesbaarheid en herkenbaarheid.

De vervanging van alle borden geleidelijk zal verlopen, verspreid over vele jaren. Oude en nieuwe borden tref je dus voorlopig nog door elkaar aan langs de rijkswegen.

Planning/verloop

Start project: mei 2006
Pilot Velperbroek: dec. 2006
Uitwerking ontwerp naar diverse situaties: vanaf jan. 2007
Uitrol plaatsing nieuwe borden/implementatie van het nieuwe ontwerp: vanaf medio mei 2007
Samenstellen van concepthandboek: tweede helft 2007

Rolverdeling

Opdrachtgever: Rijkswaterstaat AVV, Bas Schenk
Ontwerper: TPO Studios, Willembart Savelkoel en Leo Jabaaij
Uitvoerder: Tebodin, onder andere Vincent Qualm





Ingezonden persbericht