Positie GGZ-instellingen zorgwekkend


BILTHOVEN, 20070621 -- De positie van de meeste GGZ-instellingen is zorgwekkend zo blijkt uit onderzoek dat door ZB scan is uitgevoerd. Het blijkt dat de GGZ-instellingen over onvoldoende financiële middelen beschikken om substantieel te kunnen investeren. Ook blijven ze op dienstverleningsniveau flink achter bij hun eigen hoge ambities.

ZB Scan voerde in het eerste kwartaal van 2007 het onderzoek op eigen initiatief uit bij veertien GGZ-instellingen. Eén van de opmerkelijkste uitkomsten is dat de voormalig psychiatrische ziekenhuizen en Riaggs met een gemiddeld exploitatieresultaat van 2,63% en een negatief werkkapitaal, onvoldoende ruimte hebben voor substantiële investeringen. Terwijl investeringen juist nú zo belangrijk zijn, omdat de GGZ-instellingen behoorlijk ambitieus zijn op het gebied van dienstverlening.

Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna alle instellingen op dit vlak flink achterlopen op hun eigen ambitieniveau.
Door hun huidige financiële status is substantieel investeren in kwaliteit niet haalbaar. Het is dan ook maar de vraag of de onderzochte instellingen in de huidige competitieve markt hun hoofd boven water kunnen houden. Want commerciële nieuwkomers als PsyQ, HSK en 1NP onderscheiden zich juist wél door een hoog dienstverleningsniveau.

Over ZB scan BV
ZB scan BV is gespecialiseerd in het meten en in beeld brengen van de kwaliteit van de zorgdienstverlening binnen de zorg.





Ingezonden persbericht