Bedrijven kunnen zonder advocaat prima procederen


Minister Hirsch Ballin wil de grens voor procederen bij de kantonrechter optrekken naar 10.000 euro

AMSTERDAM, 20070621 -- Bedrijven kunnen al langer zonder advocaat bij de kantonrechter terecht, voor bijvoorbeeld vorderingen, tot 5.000 euro. Incassoregister.nl juicht het verhogen van deze grens toe. Mede omdat de bekendheid van de mogelijkheid zonder advocaat te procederen hiermee toeneemt. Lang niet alle bedrijven zijn hiervan op de hoogte. En de bedrijven die het wel weten hebben vaak geen idee hoe zij hun vordering bij de kantonrechter krijgen.

Begin van dit jaar is op de site van Incassoregister.nl een tool geplaatst waarmee bedrijven zelf online een dagvaarding kunnen maken en deze door een deurwaarder kunnen laten betekenen. De kosten van de deurwaarder bedragen 84,31 euro.

Steeds meer bedrijven ervaren dat het zelf maken van een dagvaarding effectief is. Online voert men de gegevens van het eigen bedrijf in, die van de wanbetaler en de gegevens van de factuur. De softwaretool zorgt voor een complete en correcte dagvaarding en stuurt de opdracht tot betekening naar een deurwaarder in de plaats waar de gedaagde schuldenaar is gevestigd.

Er worden nu dagelijks 10 tot 50 dagvaardingen online samengesteld en door deurwaarders in het hele land betekend.

Na ontvangst van de dagvaarding betaalt een kwart van de gedaagde bedrijven direct de rekening. Deze zaken komen dus niet bij de kantonrechter terecht.

Van de zaken die wel bij de kantonrechter komen (nu moet de eiser ook een bedrag aan griffierecht betalen, vanaf 90 euro) eindigt een kwart omdat de gedaagde niet reageert, in een verstekvonnis.

De helft van de dagvaardingen leidt tot een echte zaak. De gedaagde mag vertellen waarom hij niet betaalt, de eiser mag daar op reageren en uiteindelijk velt de kantonrechter een vonnis. Dat bedrijven niet lichtvaardig een dagvaarding maken blijkt uit het aantal gewonnen zaken. In 90% van de gevallen wordt de gedaagde veroordeeld tot betaling. In de online gemaakte dagvaarding wordt ook altijd gevraagd de schuldenaar te veroordelen tot de kosten. De kantonrechter honoreert dit verzoek bijna altijd. Niet alleen de gedaagde veroordeeld tot betaling van de hoofdsom, maar ook tot de kosten en de rente, en vaak ontvangt het eisende bedrijf een vergoeding voor de bestede tijd in de vorm van een toegekend `salaris gemachtigde'.

Als bedrijven binnenkort tot 10.000 euro geen advocaat meer nodig hebben zal het aantal zaken toenemen. Er zal ook meer geprocedeerd worden. Nu zien bedrijven vaak af van een proces vanwege vrees voor de rekening van de advocaat. Naast de hoogte van de kosten hebben veel bedrijven geen trek in de fuzz. Tijdrovend overleg met de advocaat, uitleggen wat er is gebeurd. "Als ik m'n advocaat alleen maar bel om te overleggen gaat de kookwekker al lopen."

Online dagvaarden wordt gebruikt door debiteurenbeheerders bij bedrijven en door ondernemers zelf bij kleinere bedrijven. Bedrijven kunnen een korte training krijgen in online dagvaarden.