Wageningen Universiteit

11 jun 2007

Onderdeel: Animal Sciences Group

Op 21 juni opent Renée Bergkamp, Directeur-Generaal van het ministerie van LNV, De Lankerenhof, een nieuw biologische opfok- en leghennenhouderij in Voorthuizen. Op 22 en 23 juni zijn er open dagen. Op de Lankerenhof gaan milieu, dierwelzijn en economisch resultaat hand in hand. Eigenaar Chris Borren heeft het innovatieve houderijsysteem ontwikkeld op basis van de conclusies van het Wageningen UR-project Houden van Hennen.

Bijzonder aan De Lankerenhof is dat de 6.000 opfokhennen en 6.000 leghennen volop hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Dit voorkomt stress onder de dieren. De stallen hebben een grote scharrelruimte en daarnaast verschillende âfunctiegebiedenâ: de hennen kunnen zich bijvoorbeeld hoog in de stal terugtrekken om te rusten. De gevarieerd beplante uitloop vertoont overeenkomsten met een bosrand, de natuurlijke leefomgeving van de kip.

Tal van maatregelen gaan emissie van ammoniak, stof en stank tegen. Dit is goed voor het milieu, leefklimaat van het dier en werkklimaat van de pluimveehouder. Om de ammoniakemissie te beperken, wordt de mest gedroogd op mestbanden. Dit is nieuw in de biologische sector, waar geen ammoniakeisen gelden. De stallen zijn extra geïsoleerd en de warmte wordt hergebruikt voor mestdroging, waardoor Borren een forse energiebesparing realiseert.

De economische perspectieven voor De Lankerenhof zijn gunstig. Een deel van de extra investeringen in dierwelzijn en milieu wordt gecompenseerd door de relatief goedkope bouw van de stallen. Vermindering van stress betaalt zich wellicht terug in een hogere productie van eieren. Het houderijsysteem is ook interessant voor gangbare legpluimveebedrijven.

Chris Borren is bij de ontwikkeling van De Lankerenhof uitgegaan van het Programma van Eisen van het project Houden van Hennen van Wageningen UR, dat in 2004 is afgerond. Gedurende de eerste twee legronden onderzoekt Wageningen UR op De Lankerenhof de effecten op milieu, welzijn en bedrijfseconomische resultaten.

Op 21 juni opent mr. Renée Bergkamp, Directeur-Generaal van het ministerie van LNV De Lankerenhof. De dag erna krijgen vertegenwoordigers uit de pluimveesector gelegenheid het bedrijf te bezoeken. Op zaterdag 23 juni, tijdens het Weekend van de Biologische Landbouw, is De Lankerenhof ook open voor een breed publiek. Daarna kunnen bezoekers iedere dag komen kijken in de skybox en via een kijkmogelijkheid in de voorgevel van de stal.

Locatie:
De Lankerenhof
Lankerenseweg 18
3781 NB Voorthuizen Tijdstip:
Donderdag 21 juni: officiële opening voor genodigden Vrijdag 22 juni: 13.00 â 17.00 uur:
open dag voor pluimveesector
Zaterdag 23 juni: 11.00 â 16.00 uur:
open dag voor pluimveesector en breder publiek

Contact
Animal Sciences Group
Oane de Hoop
0320 - 293 309
oane.dehoop@wur.nl