Ingezonden persbericht


P E R S U I T N O D I G I N G

Hulp bij seksuele problemen mensen met chronische ziekten of beperkingen. Het ontbrekende puzzelstuk!

Geachte redactie,

Op donderdag 21 juni a.s. presenteren wij tijdens een persconferentie om 11.00 uur in Nieuwspoort te Den Haag de resultaten van een onderzoek en een proefproject seksualiteitshulpverlening aan mensen met chronische ziekten of lichamelijke beperkingen. Uit het onderzoek en het project, gefinancierd door zorgverzekeraar Agis, blijkt dat de seksuologische hulpverlening aan deze groep op een aantal punten moet worden verbeterd. Het eisenpakket van de Rutgers Nisso Groep en Agis wordt, gesteund door de CG-Raad, de NVVS en diverse patiëntenverenigingen, aansluitend aan de presentatie aangeboden aan de leden van de Tweede Kamer.

Waarom?
Chronisch zieken of gehandicapten lopen als gevolg van hun aandoening vaak tegen praktische problemen aan die een bevredigend seksleven in de weg staan. Als gevolg van problemen in het zelfbeeld of de medicatie, ondervindt deze groep ook problemen op het gebied van relatievorming en in het seksuele functioneren. Goede seksualiteitshulpverlening voor deze groep ontbreekt veelal in het bestaande palet van hulp en zorg. Terwijl seksualiteit, intimiteit en relaties bepalend zijn voor de kwaliteit van leven. Mensen met chronische ziekten of lichamelijke beperkingen zijn dus veroordeeld tot minder levensgeluk.

Programma
Tijdens de persconferentie zal door (ervarings)deskundigen een beeld worden geschetst van de problematiek. De resultaten van het onderzoek en proefproject seksualiteitshulpverlening aan mensen met een chronische ziekte of beperking worden nader toegelicht. Namens de organisaties zal aan mevrouw K. Ferrier, vice-voorzitter van de Vaste Commissie voor VWS en mevrouw M.J. van Dijken, woordvoerder voor de PvdA, een petitie worden aangeboden met de roep om een aantal maatregelen om de seksualiteitshulpverlening toegankelijker te maken voor mensen met chronische ziekten of lichamelijke beperkingen. Voor de pers is daarna gelegenheid tot het stellen van vragen.

Graag nodigen wij u uit om op 21 juni a.s. deze persconferentie in Nieuwspoort, Lange Poten 10 te Den Haag bij te wonen. U kunt uw komst melden per e-mail via rng@vanoort.nu of via telefoonnummer 070-3691700. Voor inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Paulien van Haastrecht, programmahoofd Seksualiteitshulpverlening van de Rutgers Nisso Groep, tel. (030) 2313431.

Met vriendelijke groet,

Mw. J. Dubbeldam
Directeur Rutgers Nisso Groep,
Kenniscentrum Seksualiteit