Ingezonden persbericht


Nummer:

JOS-23

Datum:

20 juni 2007

Meer dan éénderde van de ideeën wordt op Ideeënbeurs beloond met adoptie en/of startpremie

Als het aan Minister Vogelaar ligt wordt RotterdamIdee een landelijk fenomeen. Binnen een paar maanden heeft RotterdamIdee zich ontwikkeld van een creatief idee naar een succesvolle marktplaats voor een betere stad. Onder toeziend oog van ruim driehonderd Rotterdammers en de minister werden vanavond (20 juni) alle verwachtingen overtroffen. Kaya: "Ruim éénderde van de 344 ingediende, concrete ideeën komt in één avond een grote stap naar een succesvolle uitvoering ervan. Dat is extreem veel. Rotterdam bruist. De sfeer was perfect vanavond." Ook Minister Vogelaar was onder de indruk van de Rotterdamse prestatie: "Ik ga alle prijswinnaars uitnodigen op het ministerie, want zij kunnen heel Nederland inspireren."

De concrete resultaten van de Ideeënbeurs zijn:

. Van 750 RotterdamIdeeën gingen er op de Ideeënbeurs 344 onder de hamer. Ook Minister Vogelaar en Rotterdamse wethouders gingen met enkele ideeën onder de arm de beursvloer op, op zoek naar adoptiepartners.
. Meer dan twintig bedrijven, woningcorporaties, fondsen, gemeentelijke diensten, deelgemeenten en maatschappelijke instellingen gaan helpen met het uitvoeren van 136 ideeën (adoptie).
. Gemeentelijke diensten en deelgemeenten wachten niet af, maar zetten hun handtekening onder veel ideeën: 65 stuks.
. Vijftien idee-indieners hebben op de beursvloer hun idee aan de man gebracht met de één minuut spreektijd in de speakerscorner.
. Tientallen mensen scherpten hun idee aan in de 'pimp my idea' hoek waar experts klaar stonden om idee-indieners te hepen met netwerken of concrete adviezen.
. Op de Ideeënbeurs zijn 76 ideeën door de RotterdamJury van RotterdamIdee beloond met een aanmoedigingsprijs. Met de twaalf ideeën die in september 2006 al in de prijzen vielen, beloonde de gemeente Rotterdam met RotterdamIdee binnen twaalf maanden 88 ideeën met een startpremie. De toegekende startpremies variëren van E 1.000,- tot E 5.000,-. Het stadbestuur vertrouwt de onafhankelijke jury, die uitsluitend uit 'burgers' bestaat, een half miljoen euro toe om in 2007 aan startpremies uit te reiken. Daarvan is op de beurs ruim E 180.000,- toegekend.
. Dankzij het succes van RotterdamIdee wordt RotterdamIdee uitgebreid als marktplaats voor sociale ideeën naar plek voor alles wat in de stad speelt.
. Minister Ella Vogelaar adopteerde 20 RotterdamIdeeën als 'NederlandIdeeën' die ze in andere steden onder de aandacht brengt.

Burgemeester Ivo Opstelten wees op het belang van het snel en zichtbaar uitvoeren van de geadopteerde ideeën: "RotterdamIdee is uniek in Nederland. Nergens anders koppelt de gemeente zó actief private en publieke partijen aan elkaar om zaken samen mogelijk te maken. Het gaat daarbij om creativiteit en doorzettingsvermogen. Ook van de gemeente zelf. Ik wil van mijn ambtenaren niet horen dat het niet kan, maar horen hoe het wél kan."

RotterdamIdee is dé marktplaats voor goede ideeën voor een mooier, prettiger en socialer Rotterdam. In september 2006 richtte wethouder Orhan Kaya. RotterdamIdee op. Het stadbestuur wil de komende jaren Rotterdammers uitdagen om ideeën te genereren voor een betere stad. Ideeën vragen, houdt ook in dat de gemeente en andere partijen daar zichtbaar iets mee moeten doen.