Ingezonden persbericht


Initiatief D66 Tilburg: weigerende huwelijksambtenaar in Tilburg niet meer aan de orde.

LST tegen: "Homohuwelijk is onnatuurlijk"

TILBURG - Op initiatief van D66 zal, in navolging van enkele andere steden, ook in Tilburg geen huwelijksambtenaar worden aangesteld als die geen homohuwelijken wil sluiten. Hiertoe heeft de commissie Modern Bestuur maandagmorgen (18 juni) met ruime meerderheid toe besloten.

D66 staat op het standpunt dat "het niet aan de orde mag komen dat er in Tilburg huwelijken worden geweigerd op grond van de seksuele geaardheid". Daarom stelde D66 voor om in de instructie voor het benoemen van huwelijksambtenaren expliciet op te nemen dat hij of zij alle wettige huwelijken dient te voltrekken. Dit voorstel werd gesteund door een grote meerderheid in de commissie waardoor burgemeester Vreeman aan gaf de bepaling toe te zullen voegen.

Het huidige kabinet laat ruimte voor ambtenaren om een dergelijke huwelijk te weigeren, echter de gemeente gaat zelf over zijn eigen personeelsbeleid. "Gelukkig is een grote meerderheid van de raad het met ons eens dat Tilburg een tolerante stad is ten opzichte van homosexuelen" aldus D66 fractievoorzitter Ruud van Esch.

De Lijst Smolders Tilburg maakte het erg bont door het homohuwelijk 'onnatuurlijk' te vinden. Het CDA vindt dat door deze instructie mensen worden geweigerd die in de toekomst wel huwelijken willen sluiten maar niet tussen mensen van hetzelfde geslacht. En dat is nu precies wat de andere partijen - op CDA en LST na - hebben uitgesloten.



Ingezonden persbericht