Royal Friesland Foods



21 juni 2007

Nederland blij van koe in de wei


MEPPEL - Negen van de tien Nederlanders vinden het belangrijk dat koeien in de wei staan. Omdat dit zo hoort, omdat het past bij het Nederlandse landschap en omdat het fijn is voor koeien om te kunnen grazen. Driekwart wordt zelfs blij van een koe in de wei; vrouwen nog meer dan mannen. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van TNS NIPO onder ruim duizend Nederlanders, in opdracht van Friesche Vlag.

Het beeld van de koe in de wei is aan verandering onderhevig. Ruim 70 procent van de Nederlanders denkt dat er minder koeien in de wei lopen dan tien jaar geleden; 96 procent vindt dit jammer. Slechts 12 procent van de Nederlanders denkt dat het aantal koeien in de wei gelijk is gebleven. Jongeren (18 tot en met 34 jaar) vinden het vooral belangrijk dat koeien kunnen grazen (74 procent); ouderen (65+) vinden gewoon dat de koe in de wei hoort (76 procent). Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan het liefst zuivel te willen kopen van koeien die in de wei lopen. Ouderen hechten hier het meeste belang aan.

Verantwoordelijkheid weidegang
Nederlanders zien de boer als eerste verantwoordelijke voor weidegang, gevolgd door de overheid en de industrie. Vooral 55-plussers vinden dat weidegang buiten hun verantwoordelijkheid ligt, ten opzichte van jongeren die vaker de consument aanwijzen als verantwoordelijke. In totaal is 71 procent van de Nederlanders bereid zelf iets te doen voor koeien in de wei. Als oplossing wordt het betalen van 5 cent meer per liter melk het meest genoemd.

Goed initiatief
Bijna negen van de tien Nederlanders (88 procent) vinden weidezuivel van Friesche Vlag een goed of zelfs heel goed initiatief. Driekwart van de Nederlanders vindt vooral deze nieuwe keuzemogelijkheid belangrijk. Daarbij willen zeven van de tien Nederlanders dat de supermarkt aangeeft welke zuivel afkomstig is van koeien die van het voorjaar tot in het najaar buiten lopen. Friesche Vlag vergroot de herkenbaarheid van weidezuivel met het
100 procent weidemelkzegel op alle dagverse zuivelproducten.

Uit het onderzoek blijkt dat binnen een maand al een kwart van de Nederlanders zegt het weidemelkzegel gezien te hebben - bovendien weet tweederde van de Nederlanders waar het zegel voor staat. Weidemelk is afkomstig van koeien die van het voorjaar tot in het najaar in de wei staan, voor minimaal 120 dagen per jaar, 6 uur per dag.

(c) 2007 Friesland Foods