Gemeente Bergen


Persbericht

Datum 21 juni 2007
Plaats Nieuw Bergen/Venlo

Unieke samenwerking Regionale Ambulance Voorziening en Brandweer Bergen Ook Brandweer Bergen direct gealarmeerd bij hartstilstand

De Regionale Ambulance Voorziening Limburg Noord (RAVLN) en de Brandweer van de gemeente Bergen zijn onlangs tot een unieke overeenkomst gekomen. Per 1 augustus wordt bij een acute hartstilstand in de gemeente Bergen voortaan niet alleen de Ambulancedienst, maar ook de Brandweer direct gealarmeerd. Voordeel hiervan is dat de snelheid waarmee een slachtoffer geholpen kan worden vergroot wordt, als de aanrijtijd voor de ambulance langer is. De overeenkomst is een proef voor de regio Noord en Midden Limburg en geldt in eerste instantie voor een jaar. Na een jaar worden de resultaten geëvalueerd.

Automatische Externe Defibrillatoren (AED's)
Wanneer iemand een hartstilstand krijgt is het van belang om in altijd 112 te bellen. In Bergen hangen sinds eind vorig jaar verspreid over de gemeente 11 Automatische Externe Defibrillatoren (AED's). Dit apparaat biedt hulp bij een hartstilstand. Door het toedienen van een stroomstoot wordt de overlevingskans met reanimatie verhoogd tot 70%. In Bergen zijn ruim 150 personen, waaronder alle brandweerlieden, opgeleid voor het gebruik van een AED. Ook in de brandweerwagen is een AED aanwezig. Bij een slachtoffer met een acute hartstilstand kan de Brandweer in Bergen daarom eerste hulp verlenen tot het ambulancepersoneel arriveert.

Het is de bedoeling dat de Brandweer in Bergen de RAVLN hiermee hulp biedt. Het is uitdrukkelijk niet de intentie om de taken van de RAVLN over te nemen. De Brandweer is daarom ook niet verplicht om uit te rukken als er andere - eigen - prioriteiten, zoals het blussen van branden, voorgaan.

De heer A.J.G. Lemmen, directeur Zorgzaken van de Regionale Ambulance Voorziening Limburg Noord, ondertekent samen met burgemeester C.W.H.M. Klaverdijk op 28 juni aanstaande de overeenkomst in de brandweerkazerne in Nieuw Bergen.