Rechtbank Haarlem


Cocaïnekoerier gestraft volgens oude richtlijnen

De rechtbank Haarlem heeft op 20 juni 2007 een 29-jarige man veroordeeld tot 6 weken gevangenisstraf en 240 uur werkstraf voor de invoer van 758 gram cocaïne.

Het Openbaar Ministerie heeft bekend gemaakt dat vanaf 15 mei 2007 de Richtlijn Opiumwet Hard Drugs weer van kracht zal zijn. Dit betekent dat tegen cocaïnekoeriers weer reguliere straffen geëist worden. De uitzonderingssituatie die volgens het Openbaar Ministerie sinds 2002 voor koeriers op Schiphol gold ten opzichte van de rest van Nederland, is hiermee van de baan.

De Officier van Justitie heeft in deze zaak op basis van de (hernieuwde) Richtlijn een gevangenisstraf van 2 jaar geëist. Ter toelichting stelt de Officier dat de situatie rond de cocaïnekoeriers op Schiphol inmiddels beheersbaar is, zodat er geen goede reden meer is om deze koeriers anders/lager te straffen dan zij die elders in Nederland voor hetzelfde feit worden berecht.

De rechtbank volgt het uitgangspunt van het Openbaar Ministerie niet. Op de zitting heeft de Officier desgevraagd meegedeeld dat de landelijke straftoemeting een diffuus beeld geeft. Omdat de rechtbank de gestelde rechtsongelijkheid hiermee niet goed onderbouwd vindt, ziet zij geen reden om het tot op heden voor Schiphol-koeriers geldende strafbeleid te verlaten.

De rechtbank ziet ook zelf geen aanleiding om af te wijken van de door haar in 2003 vastgestelde interne oriëntatiepunten voor de bestraffing van drugskoeriers. Het Openbaar Ministerie heeft die oriëntatiepunten overigens steeds gevolgd, los van de beheersbaarheid van de situatie rond de koeriers op Schiphol. Volgt veroordeling tot een gevangenisstraf van 6 weken en een werkstraf van 240 uur.

LJ Nummer

BA7703

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 21 juni 2007