Gemeente Utrechtse Heuvelrug


Gemeentelijk onderzoek Heuvelrug in Beeld

Vindt u de buurt waarin u woont prettig? Hoe typeert u uw buurt? Zijn er voldoende mogelijkheden om te sporten? Welk rapportcijfer geeft u uw buurt? Uw woning? Uw woonomgeving? De voorzieningen in de buurt? De veiligheid? De mensen en de sfeer in de buurt? Woont u in een gezellige buurt waar veel saamhorigheid is?

Dit zijn zo maar een paar vragen die deel uitmaken van de enquête Heuvelrug in Beeld. Ook onderwerpen als leefbaarheid, wonen, gemeentelijke dienstverlening, gezondheid en identiteit van de zeven verschillende dorpskernen komen aan bod. De enquête wordt deze week verspreid onder ruim 4.100 huishoudens binnen de gemeente. De enquête kan ook via het internet (www.gemeenteutrechtseheuvelrug.nl/enquete worden ingevuld. In totaal worden er vijftien prijzen uitgeloofd onder de inzenders van de enquête.

wim van wikselaar

Kerngericht werken
Wethouder Wim van Wikselaar beheert de portefeuille Kerngericht werken. Hij geeft aan waarom het invullen van de enquête voor de gemeente zo belangrijk is. ,,Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen wij ons beleid verbeteren, bijvoorbeeld op het terrein van leefbaarheid, cultuur of economie. Als gevolg van de herindeling leefde de gedachte dat de afstand tussen het gemeentebestuur en de inwoners groter zou worden. Onze doelstelling van de enquête is dat wij willen weten wat er leeft binnen de verschillende dorpskernen. De colleges van de voormalige gemeenten wisten precies wat zich binnen de eigen gemeente afspeelde. Wij vinden het ook belangrijk om dat te weten. Wij willen de knelpunten binnen de dorpskernen boven tafel krijgen zodat wij ons nieuw te ontwikkelen beleid daarop af kunnen stemmen of zo nodig nieuw beleid kunnen ontwikkelen.

Sociale cohesie
Van Wikselaar: ,,De sociale cohesie of sociale samenhang bepaalt de leefbaarheid in een dorpskern. Een gevoel van medeverantwoordelijkheid voor de omgeving en voor elkaar komt ten goede aan de gehele gemeenschap. Natuurlijk is iedereen druk, maar we moeten uitkijken dat we geen einzelgangers worden. De individualisering van de inwoners moet niet doorslaan. Dit kan op termijn grote problemen opleveren. Zeker als we de ontwikkelingen van de Wet maatschappelijke ondersteuning hierin betrekken, waarin meer participatie van de inwoners in hun leefomgeving wordt gevraagd.

Binnen de Lokale Sociale Impuls, waar we na de zomer een impuls aangeven, worden inwoners uitgenodigd ideeën aan te dragen. Het is goed dat de al bestaande lokale activiteiten (zoals de Wielerronde in Driebergen-Rijsenburg; het Stratentoernooi in Maarn en het Bloemencorso in Leersum) niet alleen behouden blijven, maar ook worden uitgebreid. Vooruitlopend op de Lokale Sociale Impuls bestaat nu al de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor het organiseren van buurt- en straatfeesten. Wij willen graag dat de mensen elkaar in de wijk beter leren kennen.

Het is dus van groot belang dat de enquête Heuvelrug in Beeld door de inwoners wordt gevuld. Wij hopen dat de inwoners hieraan meewerken zodat wij voor alle dorpskernen een goed beleid kunnen ontwikkelen.