Ingezonden persbericht


Bouwbarometer®: Omzetgroei zet in tweede kwartaal 2007 bouwbreed door

De positieve omzetontwikkeling zet zich in het tweede kwartaal van 2007 onverminderd voort. Was de ontwikkeling een kwartaal eerder nog iets gematigd ten opzichte van het eerste kwartaal van 2006, in het tweede kwartaal zijn de cijfers onverminderd positief. Dit blijkt uit de Bouwbarometer®, de stemmingsindicator binnen de bouwsector, een initiatief van Bouwkennis en USP Marketing Consultancy.

In de Bouwbarometer® is te zien dat de positieve trend in de bouwsector zich in het tweede kwartaal van 2007 voortzet, zelfs nog sterker dan in het eerste kwartaal. Nieuw is de toevoeging van Handel als marktpartij. Deze partij bestaat uit de bouwmaterialenhandel, ijzerwarenhandel, technische groothandel, sanitair groothandel en hout- en plaatmaterialenhandel. Omzetontwikkeling
Onder de handelaren ziet 77% een stijging van de omzet in het tweede kwartaal en 8% een daling. Van de installateurs neemt 67% een positieve en 6% een negatieve omzetontwikkeling waar. Per saldo gaat het bij deze partijen dus respectievelijk om 69% en 61%. Ook van de andere marktpartijen ziet een meerderheid zijn omzet in het tweede kwartaal toenemen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden, alleen in minder sterke mate dan de handelaren en installateurs dat doen.

De handelaren zijn wat de verwachtingen betreft ook buitengewoon positief: maar liefst 79% verwacht voor het derde kwartaal een stijging in de omzet. Installateurs zijn voorzichtiger, zij verwachten een lichte omzetdaling in het derde kwartaal ten opzichte van het tweede kwartaal van 2007. Aannemers GWW en architecten zijn over beide kwartalen vrijwel even positief.

Concurrentiedruk
Ook wat betreft de concurrentiedruk steken de handelaren weer boven de rest uit, zij ervaren de meeste concurrentiedruk. Architecten en aannemers B&U lijken hier het minste last van te hebben. Deze beide partijen zijn dan ook optimistischer dan de andere partijen in hun verwachtingen ten aanzien van de concurrentiedruk voor het komende kwartaal.

In de vorige editie van de Bouwbarometer® werd geconcludeerd dat de verschillende bouwpartijen positief waren over de omzetontwikkeling, maar nog niet uitbundig. In dit kwartaal is er een duidelijke stijging waarneembaar van het aantal bedrijven dat de omzet heeft zien stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Voor het komende kwartaal liggen de omzetverwachtingen bouwbreed zelfs nog iets hoger. Uit de volgende editie van de Bouwbarometer® zal blijken in welke mate deze verwachtingen door de verschillende bouwpartijen worden gerealiseerd. In dit artikel is alleen ingegaan op de omzetverwachtingen en de concurrentiedruk. In de Bouwbarometer® komen hiernaast ook de omzetontwikkelingen en de ontwikkeling en verwachting ten aanzien van de orderportefeuille en de concurrentiedruk aan de orde. Wilt u hier nadere informatie over neem dan contact op met Bouwkennis (T 010-2066996). Bouwkennis Totaalabonnees kunnen op de site www.bouwkennis.nl een uitgebreidere versie van bovenstaand artikel bekijken.

Bouwbarometer®
De Bouwbarometer® is de stemmingsindicator binnen de bouwsector en wordt bepaald aan de hand van ruim 600 enquêtes, gelijk verdeeld over de zes belangrijkste marktpartijen uit de bouw. Naast de actuele ontwikkelingen op verschillende bedrijfseconomische aspecten, wordt ook aandacht besteed aan de verwachtingen voor het volgende kwartaal. De Bouwbarometer® is een initiatief van Bouwkennis en USP Marketing Consultancy. Ieder kwartaal komen de omzet, orderportefeuille en concurrentiedruk aan de orde. Om een reëel beeld te krijgen, worden in de vraagstelling de actuele toestand en de verwachtingen gekoppeld aan de overeenkomstige kwartalen in het voorgaande jaar. Zo is er altijd een referentiepunt en wordt rekening gehouden met seizoensinvloeden waar de bouwproductie onderhevig aan is. Abonnees van het Bouwkennis Kwartaalrapport kunnen elk kwartaal de headlines van de Bouwbarometer® lezen. Bouwkennis Totaalabonnees kunnen via de site het gehele onderzoek raadplegen.
Bouwkennis
Bouwkennis is uitgever van marktinformatie over de bouw-, woon-, vastgoed- en installatiesector. De producten van Bouwkennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het beleid. Voor meer informatie over Bouwkennis of om u in te schrijven voor de tweewekelijkse digitale nieuwsbrief, kijk op www.bouwkennis.nl.